Земля, Венера і Сонце показали “небесний спектакль” (відео)

Жителі Землі сьогодні стали свідками рідкісного астрономічного явища.

З самого раннього ранку можна спостерігати, як Венера проходить по диску Сонця. Для бажаючих побачити рух планети на фоні світила обладнані спеціальні майданчики з телескопами, відкриті планетарії.

Подорож Венери – це астрономічна подія століття. Останній раз його можна було бачити не так давно – в 2004 році, але наступного разу буде тільки через 105 років.

“Таких подій люди чекають місяці і навіть роки. Подібне повториться лише в 2117, але нас до цього часу вже на світі не буде. Унікальна можливість, одним словом!” – пояснив голова товариства астрономів Лос-Анджелеса Майкл Уайт.

Земля, Венера і Сонце шикуються в одну лінію. Венера рухається по диску світила у вигляді невеликої темної плями. Найкрасивіший момент – на початку і в кінці подорожі Венери, коли вона ледь торкається кордону сонячного диска. Навколо планети виникає світлий обідок: світло Сонця заломлюється в атмосфері Венери.

До речі, першим звернув увагу на цей ореол Михайло Ломоносов – ще в 18 столітті.

Небесний спектакль триває декілька годин, цього разу приблизно з години ночі до восьмої ранку за київським часом. Прямі трансляції явища ведуть багато інтернет-сайтів, наприклад, портал НАСА. Вперше проходження Венери фіксує з її орбіти європейський зонд Venus Express. За транзитом спостерігають і на МКС. Побачити явище із Землі можуть жителі різних частин світу – Європи, Азії, Австралії, Океанії, Америки.

Астрологи заздалегідь заспокоюють: нічого поганого зустріч Венери і Сонця не віщує, навіть навпаки – Венера – приносить удачу, пишуть “Вісті”.