Житомирським дітям легко доступні алкоголь і цигарки

54% українських підлітків вважають, що можуть з легкістю придбати сигарети.

Такі небезпідставні дані оприлюднив Дитячий фонд ООН ЮНІСЕФ.

Дослідження, що стосується вживання алкоголю, тютюну і наркотиків, показує, що ці речовини і досі легко доступні для української молоді. І хоча його автори зазначають, що вживати ці речовини за останні 4 роки стали менше, Україні все ще необхідно багато зробити, аби знизити доступність такої продукції для молоді, передає ВВС.

“Практично немає проблем купити будь-який алкогольний напій для підлітків. Навіть 5-річні діти можуть купити цигарки, тому що вони скажуть, що це для батька, і їм їх продадуть. У нас немає такого покарання за це, щоб це зупиняло продавців, у нас залишається реклама – пряма і непряма стосовно алкогольних напоїв”, – переконана Ольга Балакирєва з Інституту соціальних досліджень ім. О. Яременка.

Втім, журналістський експеримент дав цікаві результати. 12-річному учаснику експерименту відмовили у п’яти кіосках, не звертаючи уваги на легенду про батька з поламаною ногою і нагадавши, що ризикують бути оштрафованими майже на 7 тисяч гривень. Втім, у місці несанкціонованої торгівлі – на розкладці просто на вулиці – продали одразу 2 пачки.

“Зазвичай вони показують паспорт, я у паспорт дивлюся: немає (18 років) – я їм не продаю. А цей підійшов, каже: “У мене тато хворий, у машині сидить, дайте, у нього нога поламана“, – виправдовувалася продавщиця.

Експерти зазначають, що проблема доступності тютюну, алкоголю та наркотиків для підлітків полягає не лише в тому, що їх і досі порівняно легко продають, а й у низьких цінах, порівняно з європейськими, на цигарки, місцеву горілку та пиво.

Джерело: ВВС