Борис Тарасюк у Житомирі розповів про зовнішньополітичну халепу України

Екс-міністр закордонних справ України Борис Тарасюк минулої п’ятниці перебував з робочим візитом на Житомирщині.

Нагадаємо, Тарасюк очолює Народний рух України і є одним з лідерів Об’єднаної опозиції, яка планує за рахунок висунення спільних кандидатів на мажоритарних округах виграти парламентські вибори в Україні.

Екс-міністр закордонних справ відвідав Новоград-Волинський та Червоноармійський райони, а у Житомирі взяв участь у засіданні круглого столу з питань етнонаціональної політики на Житомирщині.

Перебуваючи у наших краях, Борис Тарасюк привітав Геннадія Зубка, майбутнього кандидата від Об’єднаної опозиції по 62-му мажоритарному виборчому округу (Житомир) та засвідчив журналістам своє переконання у тому, що Зубко є та людина, яка гідна представить інтереси житомирян у майбутньому парламенті.

Ну і оскільки Тарасюк очолював зовнішньополітичне відомство і є визнаним експертом у питаннях міжнародної політики журналісти не змарнували нагоди поцікавитися оцінкою фахівця зовнішньополітичного становища України.

Борис Тарасюк у Житомирі про зовнішню політику: «Україна нині перебуває на межі міжнародної ізоляції. У такому становищі наша країна за період Незалежності знаходилась лише раз – у 1992-1993-му роках. Тоді на нас серйозно тиснув і схід і захід через ядерну зброю, яка дісталась Україні у спадок після розпаду СРСР.

Нині ж причина псування іміджу України на міжнародному рівні набагато гірша – нас критикують за натиск на демократію, порушення прав людини, політичні переслідування і ув’язнення лідерів опозиції. Я не кажу це тому, що перебуваю в опозиції і мені вигідно критикувати владу. Називаю конкретні факти:

1. Відмова 16 президентів прибути на саміт у Ялті через ув’язнення лідерів опозиції;
2. Відмова членів Єврокомісії бути присутніми на матчах Євро-2012;
3. Чотиригодинне запізнення президента Росії Володимира Путіна на зустріч з президентом Януковичем у Криму через «поважну причину» – спілкування з байкерами…

Ці приклади свідчать про жалюгідний стан зовнішньої політики України.»

____________________________________________________________________________

Репортер запитує: «Чи можуть поступки нинішньої влади України (гуманітарна сфера, Крим, економіка), які можна кваліфікувати як поступову здачу державного суверенітету якимось чином поліпшити стосунки з Росією?»

Борис Тарасюк: «Жодні поступки нинішньої влади у будь-яких питаннях не зможуть утихомирити амбіції керівництва сусідньої держави. Росія тільки тоді буде задоволена рівнем стосунків з Україною, коли наша держава повністю втратить державний суверенітет. У Януковича очевидно це також розуміють, але зробити нічого не можуть, оскільки Президент загнав себе у глухий кут, як всередині країни так і на зовнішньополітичному рівні».

Борис Тарасюк і голови товариств національних меншин Житомирщини