На Житомирщині встановлено культурний рекорд: фоторепортаж

Житомирські журналісти у четвер відвідали унікальний у своєму роді культурно-історично-виставковий комлекс – Музей української домашньої ікони, який розташовується у мальовничому Радомишлі.

Того дня у замку було людно і гамірно – Музей визначав і відзначав 10-титисячного відвідувача за 10 місяців. Засновниця історико-культурного комплексу “Замок Радомисль” Ольга Богомолець каже Репортерові Житомира, що у цей день усі, хто відроджував замок і долучився до створення Музею української домашньої ікони радіють – 10 тисяч відвідувачів за 10 місяців – це справжній культурний рекорд і не лише для Житомирщини.

Ольга Богомолець – людина знатна і шанує свій рід. Її предки – відомі науковці, лікарі, літописці, військові, державотворці. Нині Ольга збирає відомості про усіх своїх родичів, близьких і далеких, які розкидані по світу, пройшовши горнило світових війн і радянських репресій.

Сам замок – чудовий архітектурний і ландшафтний комплекс, справжня фортифікаційна споруда. З-під кам’янистого фундаменту б’є джерело, стіни – товсті, винтові сходи, які ведуть на башту – закручені за часовою стрілкою – праворукі воїни в бою на цих сходах, перебуваючи зверху, мають перевагу над ворогом. Але ті часи давно минули і про них нагадує лише красень замок, який меценати-Богомольці не заховали за високим муром, а відродили його для людей, та ще й увінчали усі його стіни прекрасними старовинними іконами, через які століттями (до приходу до влади бездушних комуністів) молили Бога про допомогу українці.

Енергетика цього місця – сповнена добра. У деяких виставкових кімнатах – більше сотні ікон – старовинних, прекрасних, намолених, духовних. На відвідувача дивляться анголи й архангели, святі й великомученики, Бог-Отець, Бог-Син, Дух Святий, Пресвята Діва Марія. Деяким іконам по декілька сотень років.

Ольга Богомолець каже що жодної ікони, забраної з чиєїсь хати у Музеї немає

“Це все ікони-сироти, образи, які опинилися нікому не потрібними і були виставлені на продаж за безцінь на “барахолках”. Частину з них треба було відреставровувати. І ми цим займаємось і зараз, але реставрація у нас не художня, – ми нічого не домальовуємо і не додумуємо, а історична, – наші ікони такі, якими їх бачили їхні власники”, – говорить Ольга Богомолець.

Ікони – з усіх куточків України: від карпатських ікон, виконаних на склі, до слобожанських і новгородських. Є й поліські ікони. Усім, хто має у собі хоч краплю добра варто було б відвідати цей музей і доторкутися до найдорожчого – Душі українського народу та зазирнути у глибину віри українців багатьох поколінь.

Ольга Богомолець каже, що відвідати музей можна у будь-який день. Вартість екскурсії – 40 гривень. До речі, у замку ще й одружують. Весільні церемонії тут прекрасні, як і номери для молодят, виконані у старовинному середньовічному стилі.

Фоторепортаж Репортер Житомира:

У середньовіччі тут була папірня. Зараз – красень-замок

Ставок на території комплексу

Ще 5 років тому тут було суцільне болото і гори сміття

Зараз же, завдяки старанням Ольги Богомолець і її друзів – тут квітне життя у всій своїй красі

З озера біля стін замку – водоспад

Душа радіє від того, що бачиш

Тут все на своєму місці

В концертній залі замку – визначили 10-тисячного відвідувача за 10 місяців

____________________________________________________________________________

Музей домашньої ікони:

Грішників чекає незавидна доля

У центрі – ікона “Неопалима купина”

Бог-Отець

Карпарські ікони – фарба на склі

А цей куточок присвячений згадці про те, як безбожники-комуністи знущалися над вірою українців у Бога і все святе. Тут – скрині, віконні засови, зроблені з старовинних ікон, понівечені лика Ісуса Христа і Матері Божої

Приклад глуму над святістю в період боротьби комуністів з релігією

Дізнатися, хто ж стане 10-титисячним відвідувачем музею і отримає подарунок прийшло чимало радомишлян

Подарунок – ікона Божої Матері Троєручиці з колекції музею

Її отримав клірик однієї з церков радомишльського району Сергій Чорний

25-річний Сергій Чорний присвятив своє життя Богу

Вид з дзвіниці замку

Б’єш у дзвін і замовляєш бажання

Кажуть, обов’язково збувається, якщо загадуєш щось добре, наприклад, здоров’я своїй родині

З 2011 історико-культурний комплекс «Замок Радомисль» є частиною загальноєвропейського культурного проекту Via Regia (Шлях королів), започаткованого Радою Європи

Сергій Фещенко