Прибиральниць восьмого ЖЕКу “ламають через коліно”, – депутат Величко

Депутат житомирської міської ради Олександр Величко зацікавився ініціативою 8-го ЖЕКу Житомира залучати до прибирання сходових клітин багатоповерхових будинків приватну фірму.

Відповідне звернення з вимогою роз’яснення реальної ситуації він надістав на ім’я міського голови.

– Близько трьох тижнів тому дізнався від мешканців свого округу, що незабаром послугу з прибирання сходових клітин в будинках, які обслуговує КВЖРЕП № 8, буде надавати приватна фірма «Чистота-плюс», що зареєстрована та знаходиться в м. Коростені, на умовах субпідряду. Відбувається це з ароматом таємничості, безальтернативності і, можливо, корупції, що здається пронизала владу на всіх рівнях, – каже депутат.

Стисла хронологія подій виглядає наступним чином.

* Від 06.06.2012 на веб-сайті міської ради з’явився проект рішення міськвиконкому про встановлення нових тарифів для будинків, що обслуговує КВЖРЕП № 8. Але, жодних додатків та цифр там не було, що суперечить нормам чинного законодавства.

* 21.06.2012 на сесії міської ради від імені людей, до речі, у Вашій присутності, поставив очільникам житлового господарства ряд логічних запитань: чому з 01 липня планується звільнення (переведення) працівників КВЖРЕПу (прибиральниць) у приватну фірму, а мешканці будинків не проінформовані? Чому від людей приховується інформація? Як зміниться тариф? Чи зміниться якість послуг, якщо працювати на цьому приватному підприємстві будуть ті ж працівники, що і зараз? Навіщо нам фірма з Коростеня, якщо за умови контролю КВЖРЕП може якісно прибирати сходові клітини..? Жодної адекватної відповіді я не почув, окрім одного: влада пообіцяла провести громадські слухання по будинках (такі для неї не бажані).

* Звертаю Вашу увагу, що лише після моєї вимоги негайно оприлюднити розрахунки по новим тарифам, як того вимагає чинне законодавство, на веб-сайті міської ради нарешті з’явилися цифри.

* 03.07.2012 відбулися збори в КВЖРЕПу за участю його керівництва, всіх прибиральниць та представника фірми «Чистота плюс». Заступнику директора фірми було поставлено низку простих запитань: які переваги отримають прибиральниці КВЖРЕПу від насильного переходу до нього? Чи будуть збережені соціальні гарантії і т.п. Серед «плаваючих» відповідей звучить чітко, «працювати будуть за контрактом (зараз – безстроковий договір), зарплата не збільшиться, покращиться інвентар…». А далі – суцільна плутанина в поняттях та цілях. І до того обурені працівниці звертаються до мене з письмовим зверненням та просять захистити їх трудові інтереси. Частина планує звільнитись з КВЖРЕПу, аби тільки в приватну фірму не йти.

* Того ж дня, 03.07.2012, також були проведені збори, які пройшли у складі керівництва ЖЕКу та старших по будинкам. Проте, цього разу представник фірми участі у розмові не бере. Після годинного обговорення, де зважуються всі «за» і «проти», всі представники будинків приймають одностайне рішення: зважаючи на наявність чималих ризиків у наданні послуг, коростенська фірма не потрібна. В якості аргументів звучить наступне: в деяких будинках прибирають і так якісно; не може прибирання покращитись, якщо працювати будуть ті ж люди (з будь-яким інвентарем); як вплинути на фірму у разі невиконання зобов’язань, якщо її керівники в Коростені; чергова спроба нав’язати людям чергову чиновницьку бізнес-схему; ЖЕК стане збитковим, адже змушений буде платити фірмі 100 % коштів за послугу в місяць, хоча отримує від мешканців значно менше тощо.

* Люди пишуть звернення до мене і просять не допустити сумнівну фірму.

* 06.07.2012, розуміючи, що події розгортаються не за сценарієм, на збори з працівницями ЖЕКу приїздить начальник управління житлового господарства С.Півоварова та директор коростенської фірми. Цього разу на зборах присутні мої помічники. Перша переконує прибиральниць, що всі гарантії для них зберігаються, а за рахунок зменшення податкового тиску на фірму (порівняно із ЖЕКом), вона зможе повністю озброїтись інвентарем.

Станом на 12.07.2012 прибиральниць, які працюють у КВЖРЕП №8, вже почали ламати через коліно, неймовірним чином тиснучи та пропонуючи писати заяви про переведення на роботу до фірмі з Коростеня. Всім незгодним із даною пропозицію рекомендують писати заяви про звільнення «за угодою сторін». Тим, хто відмовиться пристати на одну з пропозицій, погрожують звільненням з роботи «за статтею». Частина доведених до відчаю людей була змушена або написати заяву про переведення до згаданої фірми, або написати заяву про звільнення. Інша частина прибиральниць не готова миритися із свавіллям та готова йти до кінця і, якщо знадобиться, захищати у судовому порядку свої права!

Враховуючи викладене, а також те, що виконавчим комітетом міської ради на одному з чергових засідань буде розглядатись проект рішення «Про встановлення тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій по КВЖРЕП №8», хотів би вказати на ряд застережень та пропозицій.

1. Поспіх, з яким ведеться робота по звільненню людей з роботи, змушує думати, що фірма «Чистота плюс» з’явилась в Житомирі не за власної ініціативи.

2. Впевнений, Ви погодитесь, що на адресу ЖЕКу № 8 є багато справедливих нарікань, але, можливо, потрібно зберегти підприємство та налагодити його ефективнішу роботу?

3. Фірма «Чистота плюс» зареєстрована в Коростені, отже, і податок на прибуток піде до нього, а не до бюджету Житомира.

4. Чому ініціатори змін вперто не бажають провести роз’яснювальну роботу серед мешканців будинків – споживачів послуг КВЖРЕПу № 8?