Наклейки “Мова – серце нації” у Житомирі в дефіциті

“Все почалося з того, що ми дали можливість поставити ногу на кримську землю російському флотові. Далі дозволили закривати на сході українські школи. Потім почали переписувати по-новому підручники з історії України. І остання крапка – прийняття мовного закону Колесніченка-Ківалова, який був проштовхнутий, наголошую, незаконно”.

Ці слова були сказані керівником обласного осередку “Фронту Змін” Геннадієм Зубко вчора у Житомирі під час першого народного мітингу на захист рідної мови.

Організатор народного волевиявлення – Житомирський обласний осередок Всеукраїнського комітету захисту української мови, який у нашому регіоні очолив відомий мовознавець і вчений Володимир Мойсієнко.

Вчора під стінами облдержадміністрації зібралося близько 400-т чоловік. Перед ними виступили лідери опозиції, науковці, духовенство. На зустріч з житомирянами приїхав народний депутат Андрій Парубій, який чи не єдиний з опозиції у Верховній раді робив все, щоб перешкодити регіоналам і їх сателітам проштовхнути закон, який буквально нищить в Україні державну мову.

Люди вимагали пояснень від влади області. Чи справді влада Житомирщини підтримує ганебне голосування мовного закону і готова закривати очі на порушення норм регламенту? Чи готова вона у такому разі ділити відповідальність з тими, хто зазіхнув на українську мову? Відповіді, звісно ж не почули.

З трибуни голова обласної організації ВО “Свобода” Сидір Кізін сказав, що влада перейшла рубікон. А тому у всіх українців не має бути жодної толерантності до регіоналів та їхніх помічників, а це комуністи, литвинівці, “тушки”.

Геннадій Зубко оголосив про підписання резолюції до голови ЖОДА, облради, житомирської міської ради з вимогою у тижневий термін скликати позачергові сесії рад на яких прийняти звернення до Верховної ради, Президента України ветувати цей закон і відкласти мовне питання, як таке, яке є не нагальним.

Для скликання позачергових сесій потрібно 30% підписів депутатів. Опозиція зможе зібрати потрібну кількість підписів. А ось як поведуть себе депутати від провладних та інших партій, наразі невідомо. На чиєму вони боці, ще й досі неясно.

Настоятель Свято-Михайлівського храму Отець Богдан: “Вони зводять хулу на Духа Святого, а це гріх, який не проститься ніколи. Вони розколюють громаду, використовуючи те, хто на якій мові говорить. Це гріх. Апостоли, на яких зійшов Дух Святий говорили різними мовами і розуміли різні народи і об’єднували людей навколо віри у Господа Ісуса Христа. Ті, що вчинили протистояння на мовному грунті у Верховній Раді, як можуть вони говорити, що являються віруючими людьми?”

Андрій Парубій: “Ми отримали першу тактичну перемогу. Влада злякалася, що народ піднімається. Вони побоялися переобрати спікера!”

Наклейки “Мова – серце нації” у Житомирі в дефіциті.

За скликання позачергових сесії рад різних рівнів влади на Житомирщині