Сенсація: винайдено вічний захист від карієсу

Дантисти в Чилі розробили унікальну речовину, яка здатна забезпечити практично вічний захист зубів від карієсу. Правда, якщо це відбудеться, то зубні лікарі можуть втратити роботу.

Уявіть собі речовину, яка всього за 60 секунд вимиває з ротової порожнини всі бактерії, що призводять до появи отворів в зубах і карієсу. Така молекула вже створена чилійськими лікарями, вона отримала умовну назву Keep 32. Речовину теоретично можна додати в буд-які вже існуючі продукти по догляду за зубами включаючи зубні пасти, засоби для полоскання рота і жувальні гумки, повідомляє «Medikforum.ru».

Keep 32 перетворить всі продукти в «супер-очисники», які позбавляють людину від головної причини утворення карієсу. Ці бактерії, звані також «стрептококовими мутантами», перетворюють цукор, що потрапляє в порожнину рота, на молочну кислоту, яка швидко руйнує зубну емаль. Але за допомогою Keep 32 пошкодження зубів ліквідуються ще до початку їх утворення.

Продукт тестується вже сім років, і зараз починається фаза його випробування на людях. На ринку він може з’явитися вже через півтора року, як вважає професор Хосе Кордова з Єльського Університету та його колега Еріх Астудільо з Університету Чилі. Вони вважають, що Keep 32 можна додавати навіть в їжу, щоб не давати бактеріям завдавати шкоди зубам під час їжі. Творці речовини дуже сподіваються найближчим часом запатентувати молекулу і продати її таким гігантам, як Procter and Gamble.

«Ми в даний час ведемо переговори з п’ятьма зацікавленими сторонами, які висловили бажання інвестувати кошти в наш проект або придбати патент, – заявили дослідники. – Як тільки ми отримаємо достатнє фінансування, то робота по виходу продукту на ринок значно прискориться».