Сходові клітини багатоповерхівок 8-го ЖЕКу Житомира пообіцяли зробити найчистішими у місті

Сьогодні виконком житомирської міськради погодив встановлення тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій по КВЖРЕП № 8.

Що це значить? А те, що вищезазначений ЖЕК на умовах субпідряду заключає договір з приватною фірмою, яка займатиметься прибиранням сходових клітин в багатоповерхівках, які перебувають на балансі ЖЕКу.

Фірма, яка згодилася взяти на свої плечі цей “тягар” зареєстрована у місті Коростень. Її назва – “Чистота+”. Працює вона 4 роки і у Коростені обслуговує 45% усіх багатоповерхівок. Директор підприємства зазначає, що відсоток лише зростає, оскільки ті, хто раніше відмовився від послуг фірми тепер мають намір підписати з нею угоди про прибирання, оскільки якість послуг набагато вища ніж надає ЖЕК.

Презентувала ініціативу запровадження у восьмому ЖЕКу субпідрядника з прибирання сходових клітин начальник житлового управління Світлана Півоварова. Каже, “тариф для населення зменьшиться на 11%, а якість послуги зросте”.

За рахунок чого приватна фірма зможе отримати прибуток, а ЖЕК перекрити видатки?

1. “Чистота+” працює на єдиному податку;
2. 25 одноповерхових будинків зняті з балансу;
3. ЖЕК звільняється від навантаження на фонд заробітної плати – 27 прибиральниць мають право влаштуватися ПП “Чистота+”.

Директор приватної фірми каже, що організація роботи здійснюється бригадним методом. Бригадир контролює прибиральниць, які добросовісно виконують свою роботу. Передбачається подвійний контроль: якість прибирання оцінюють як мешканці будинків, які підписують акти виконаних робіт, так і ЖЕК, який розраховується за надані послуги.

Прибуток “Чистоти+” – від надходжень сплати населення тарифу за цю послугу. Звісно, справно платять не усі, а тому щомісячний прибуток фірми може варіюватися. Ініціатори сподіваються, що чисті під’їзди стимулюватимуть боржників до погашення комунальних боргів.

Отож, з точки зору отримувача послуг, населення все виглядає позитивно: тариф знижується, чистоту у під’їздах приватна фірма обіцяє довести до стану стерильності. Що ще треба?

Не всі згодні

У Житомирі є активний депутат Олександ Величко, який працює якраз на тому окрузі, де й впроваджується комунальна інновація. Так от він переконує, що коростенська фірма зовсім не потрібна, а такою ініціативою влада втілює чергову чиновницьку бізнес-схему, яка є ризикованою, оскільки одразу ж ЖЕК стане збитковим, адже змушений буде платити фірмі 100 % коштів за послугу в місяць, хоча отримує від мешканців значно менше.

Сьогодні депутат переконував міського голову і членів виконкому у тому, що мешканці будинків на громадських слуханнях висловилися проти запровадження нової форми обслуговування, а прибиральниці взагалі мають намір звернутися у прокуратуру, оскільки їм пропонують або йти у приватну фірму, або звільнятися за згодою сторін.

– Прибиральниць, які працюють у КВЖРЕП №8, вже почали ламати через коліно, неймовірним чином тиснучи та пропонуючи писати заяви про переведення на роботу до фірмі з Коростеня. Всім незгодним із даною пропозицію рекомендують писати заяви про звільнення «за угодою сторін». Тим, хто відмовиться пристати на одну з пропозицій, погрожують звільненням з роботи «за статтею».

Частина доведених до відчаю людей була змушена або написати заяву про переведення до згаданої фірми, або написати заяву про звільнення. Інша частина прибиральниць не готова миритися із свавіллям та готова йти до кінця і, якщо знадобиться, захищати у судовому порядку свої права”, – каже Величко.

У відповідь пронулали аргументи про те, що частина прибиральниць одразу ж погодилась перейти в фірму “Чистота+” а зазвичай протестують ті, хто несумлінно виконує свою роботу.

Члени виконкому прийняли рішення про те, щоб затвердити тарифи ЖЕКу №8 з урахуванням роботи субпідряної фірми, яка прибиратиме сходові клітини.