У Німеччині знайшли 91-річного нацистського злочинця, який брав участь у вбивстві евреїв з Житомирщини

Прокуратура німецького міста Котбус почала перевірку причетності 91-річного Герберта Н. до смерті 360 євреїв в Україні у 1942 році, повідомляє Maerkische Allgemeine з посиланням на прес-секретаря прокуратури Петру Хервіг.

Як зазначає «Лента.ру», в жовтні 1942 року шість німецьких солдатів вивезли на двох вантажівках з гетто в Житомирі 60 євреїв, у тому числі жінок і дітей, і вбили їх, закопавши в лісі. За місяць 30 легіонерів СС прийшли в те ж гетто і вбили близько 300 євреїв, знову вивозячи їх у ліс групами по 60 осіб.

За даними слідства, 91-річний житель Браденбурга може бути причетним до цих злочинів. Він вже дав свідчення. Деталі розслідування Петра Хервіг розкривати не стала.

Як пише видання, справа про злочини нацистів в Житомирі ґрунтується на свідченнях свідка, який помер в 1971 році. Через сумніви в цих свідченнях в 1985 році справу проти передбачуваного керівника розстрілу було закрито. Ім?я Герберта Н. спливло, коли слідство шукало свідків для іншої справи. В рамках цього розслідування прокуратура запідозрила, що він міг брати участь у розстрілі євреїв в Україні. В прокуратуру Котбуса справа була направлена в лютому 2012 році.