У Житомирі інтелігенція захищала мову у напівпустому залі міськради: фото

Сьогодні мала відбутися позачергова сесія міської ради. Депутати від опозиційних політсил зібрали необхідні голоси.

Планувалося, що міська рада Житомира висловить свою позицію щодо захисту української мови від мовного законопроекту Колесніченка-Ківалова та будь-яких спроб витіснення рідної мови з життя держави.

Але сесія не відбулась.

Фото:

О 9-45 за 15 хвилин до початку сесії Репортер бачив пустий зал

Стало зрозуміло, що міська рада Житомира жодних кроків на захист рідної мови не здійснить.

Першим зареєструвався депутат Радько

Далі – підтягнулися депутати від опозиції. Всього – 16 чоловік

Не змогли бути присутніми дехто з тих, хто ставив підпис про скликання позачергової сесії. Нагадаємо, підписи поставили 26 депутатів.

Володимир Мойсієнко, науковець, мовознавець, викладач з трибуни міськради закликав владу не бути байдужою, не боятися висловити свою позицію, не допустити русифікації України, яка стане прямим наслідком імплементації цього закону і призведе до справжньої катастрофи у гуманітарній сфері.

Святослав Васильчук казав, що нині русифікація України запроваджується не безпосередньо з Москви, як це було при союзі, а руками яничар, які живуть у нашій країні, прийшли до влади і приймають закони у інтересах інших держав.

Сніжана Чернюк, викладач, мовознавець схивильовано каже, що на собі відчула наслідки русифікації Житомира, коли початку 90-х років на неї у тролейбусі дивилися як на іншопланетянку, коли вона українською мовою прохала пробити проїздний квиток. Каже, нині ситуація змінилась. Житомир говорить рідною мовою. Сніжана Чернюк боїться того, що ті часи можуть повернутися.

Східна мудрість каже: “хочеш здолати ворога – виховай його дітей”. Очевидно, наших дітей дуже хочуть “виховувати” на мові іншої держави. Для чого? Щоб знищити нас як націю, зробити нас рабами.