Виявляється, кожен окремо ні один, навіть найкорисніший продукт не захищає людину від онкологічних захворювань. Але якщо в раціоні присутній “продуктовий комплект”, що включає певні живильні речовини, то захист від раку стає реальним і відчутним.
Про це заявили на днях фахівці з Американського інституту дослідження раку. Їх експериментальна робота переконливо доводить, що “живильна програма”, – на відміну від разового та стихійного вживання корисних продуктів, – допомагає істотно знизити ризик розвитку раку. Виходячи з отриманих в ході свого дослідження результатів, учені склали шорт-лист продуктів від раку, які повинні бути присутніми в щоденному раціоні людини.
До нього увійшли …
Продукти, насичені фолієвою кислотою:
апельсиновий сік, полуниця, кавуни, спаржа, яйця, насіння соняшнику і салат-латук. Фолієва кислота – важливий вітамін групи B – захищає від раку товстої і прямої кишки, а також раку грудей.
Продукти з лікопіном:
помідори і продукти на основа томатів. Лікопін – пігмент, якому помідори зобов’язані своїм забарвленням. Їх регулярне вживання знижує ризик розвитку деяких видів раку, включаючи рак простати.
Продукти, що містять ресвератрол:
виноград – особливо червоний і чорний. Найпотужніший антиоксидант ресвератрол має протизапальну дію, чим знижує ризик розвитку небажаних процесів в організмі.
Чай – перш за все, зелений.
У цілій серії лабораторних дослідженнях зелений чай довів свою здатність запобігати раку прямої кишки, легенів, грудей і простати. Подібний ефект спостерігався також у клітинах горлянки і шкіри.
Кольорові фрукти та овочі.
Речовини, які в них містяться, запобігають виникненню злоякісних новоутворень в різних органах і системах. Причому вчені вважають: чим насиченіший їх колір – тим сильніший ефект захисту. За добу необхідно з’їдати п’ять різних овочевих продуктів від раку.
За матеріалами: