За порушення правил проїзду з/д переїздів конфіскують авто

5 липня 2012 набув чинності Закон, що істотно підвищує відповідальність водіїв за порушення правил проїзду залізничних переїздів.

Відтепер за найгрубші з них у водіїв будуть конфіскувати автомобілі.

Згідно із Законом № 4950-VI, були внесені зміни в ст. 123 Адміністративного Кодексу України, який передбачає відповідальність водіїв за порушення правил проїзду залізничних (з/д) переїздів. Зокрема з ст. 123 КпАП, було прибрано таке поняття, як «створення аварійної обстановки» – його замінили іншим видом «гріху» – виїзд на переїзд, коли рух через нього заборонено. Саме за це порушення тепер будуть карати суворіше за все.

Крім того, передбачено новий вид стягнення – оплатне вилучення ТЗ (вилучення, його продаж і повернення грошових коштів колишньому господареві). Правда, дане стягнення буде застосовуватися лише в тих випадках, якщо водій, який скоїв порушення, і власник ТЗ – одна особа.

Крім цього вперше в практиці було введено поділ ступеня відповідальності в залежності від категорії водіїв: суворіше за все будуть карати водіїв транспортних засобів (ТЗ), що перевозять пасажирів і небезпечні вантажі. Отже, за виїзд на переїзд, коли рух через нього заборонено, водіям, що перевозять пасажирів і небезпечні вантажі, загрожує позбавлення прав на 1-3 роки або адмінарешт на 10-15 діб (ч. 3 ст. 123 КпАП). Якщо подібне порушення допустили водії інших ТЗ, тоді їх чекає: штраф від 850 до 1190 грн, або позбавлення прав на 6-12 місяців, або адмінарешт на 7-10 діб (ч. 2 ст. 123 КпАП). Разом з будь-яким з перерахованих вище видів стягнень, також може застосовуватися оплатне вилучення ТЗ у його власника.

За інші порушення правил проїзду з/д переїздів (обгін, недотримання рядності руху, невиконання вимог знаків і т.п.) – штраф від 340 до 425 грн (ч.1 ст. 123 КпАП). Згідно із Законом № 4950-VI, визначити – яке ж саме покарання понесе порушник, який скоїв порушення передбачені ч.2 і 3 ст.123 КпАП має право суд, а ч.1 ст.123 – працівники ДАІ, пише autocentre.