Житомирські ріелтори підписали меморандум про співпрацю: фото

Сьогодні у Житомирі представники більш ніж 40-компаній, які надають населенню ріелторські послуги зібралися у місцевому прес-клубі для обговорення стратегії подальших спільних дій на ринку.

Ринок нерухомості один з найприбутковіших. Ріелтори, які у Житомирі час від часу збираються на подібні обговорення, у бізнесі є прямими конкурентами. Щоправда, ворожнечі як такої між ними немає. Кажуть, клієнтів вистачить усім: квартири завжди продаватимуться так само як і користуватиметься попитом оренда.

Об’єднує житомирських ріелторів спільний, так би мовити, ворог: чорні, сірі, тіньові ріелтори, які виконують функцію посередника. Голова громадської організації “МІР” Сергій Форест переконаний, що саме цей прошарок недобросовісних підприємців і створює хаос на ринку.

По-перше, посередники у своїй переважній більшості надають населенню неякісні послуги: оформляють угоди з порушення законодавства, або продають нерухомість взагалі без угод, що є приводом для більш прискіпливої уваги до їх діяльності збоку податкової, інших контролюючих органів у тому числі правоохоронних та прокуратури.

По-друге, посередники забирають левому частину прибутку у компаній, які працюють легально, надаючи населенню ріелторські послуги у правовому полі, забезпечуючи робочі місця, сплачуючи податки у місцевий бюджет.

Ріелтори Житомира спільно вибудовують правила гри на ринку нерухомості

На засіданні від окремих директорів ріелторських компаній прозвучали заклики до того, щоб не співпрацювати з посередниками, цим самим перекрити їм “інформаційний кисень”, зменшивши таким чином кількість угод, які проходять через посередників. Деякі ріелторські компанії Житомира повідмовлялися від співпраці з посередниками. Їх директори звітують: кількість заключених угод у них від цього не зменшилась.

Очевидно, що не усі ріелторські компанії Житомира нині готові одним махом відмовитися від співпраці з посередниками

Проте необхідність наведення ладу на ринку розуміють усі, оскільки через окремих недобросовісних підприємців страждає репутація усієї сфери – людина, якій надали неякісні послуги з купівлі/продажу квартири сформує негативне враження про усіх ріелторів, і байдуже що вона мала справу з “чорним” посередником.

Наразі, ріелтори Житомира підписали меморандум про співпрацю

Ось він:

Заступник голови ЖОГО “МІР” Іван Камінський, який був присутній на цьому зібранні каже, що ріелтори Житомира стали на правильний шлях. Він непростий, оскільки регуляція ринку через усвідомлення кожним його представником необхідності випрацювання спільних стандартів поведінки, кодексу етики в умовах прямої конкуренції є вольовим кроком, який у кінцевому результаті дозволить подолати недобросовісних “сірих” посередників та підвищити якість послуг для споживача.

Керманичі житомирських ріелторських компаній домовилися формувати проблематику для подальших зустрічей, щоб обговорення та прийняття рішень проходили у конструктивному режимі, без перекидання “пустого у порожнє”.

Сергій Фещенко