Музичну школу на Михайлівській відкривали з музикою: фото, відео Репортер Житомира

16 років вона стояла зруйнованою.

16 років дві третини Михайлівської займав зелений паркан, який у ті часи, коли ще не було біг-бордів, мав статус найрейтинговішого майданчику зовнішньої реклами міста. Вона – житомирська музична школа №1 імені Бориса Лятошинського. Вчора її відкрили.

Церемонія відкриття була піднесено-радісною, щирою. Вчора у Житомирі у храм музичного мистецтва ввійшли юні музиканти, які у майбутньому, як і їх славетний земляк Борис Лятошинський досягнуть у музиці небачених висот і прославлять рідний Житомир на увесь світ.

Поки центрального корпусу не було, а на Михайлівській стояв паркан, діти займалися у внутрішньому приміщенні школи, вхід до якого був з іншого боку. Тепер новий фасад з’єднали із старим корпусом – школа стала великою, як і належить справжньому храмові музики – монументальною.

Директор школи Валентина Чудовська каже, що сьогодні епохальний день у житті Житомира, області, усієї України

Історія школи має більш ніж сторічну історію і сьогодні вона отримує неабиякий поштовх у майбутнє. “Ми будемо виховувати тут справжніх людей, музикантів, педагогів, музикознавців”, – сказала директор школи.

З великою радістю вітав колектив музичної школи керівник області Сергій Рижук

Він, відомо, грає на баяні, гарно співає, і як вчора сам зізнався, “дуже жалкує, що не став професійним музикантом”.

– Це небуденне свято. Якщо місто спроможне реставрувати пам’ятники культури, воно має право на гарне сьогодення і щасливе майбутнє, – каже Рижук.

Губернатора заполонили спогади. “Коли я ще не був головою ОДА і ходив Михайлівською понад отим зеленим обідраним парканом, я ніяк не міг зрозуміти, чому до цього часу не відновили школу. Коли ми прийшли у Житомирі до влади, то вирішили, що першочерговим нашим завданням буде прибрати цей сором. І ми це зробили”, – радіє губернатор, якому конче необхідна підтримка житомирян, оскільки він балотується до Верховної Ради України по мажоритарному округу з центром у місті Житомир.

Була на святі ще одна людина, яка балотується до Верховної Ради.

Це опозиціонер Геннадій Зубко

Будучи конкурентом Рижука в окрузі він заявив, що відкриття музичної школи на Михайлівській – це не заслуга Рижука і Дебоя, а усієї громади, усіх житомирян, бо саме вони сплачують податки у місцевий бюджет.

Міський голова Володимир Дебой стверджує, що з перших кроків його приходу до влади у Житомирі були виділені кошти з місцевого бюджету для того, щоб отримати державне співфінансування і у 2011-му році майже 5 мільйонів було освоєно

Щоб не здавати пусті стіни міська рада Житомира виділила ще півторамільйони гривень на оздоблювальні роботи. З них – 500 тисяч – на новий музичний інструмент. Сьогодні – це повністю укомплектована, повноцінна музична школа, храм мистецтва.

В музичній школі імені Бориса Лятошинського навчається 600 дітей. Серед них – представники музичних родинних династій.

Кіра Шамаєва, музикознавець з Києва, наша землячка, закінчила цю музичну школу, каже, що ім’я славетного композитора, яке з гордістю носить школа зобов’язує її колектив до досягнення найвищих вершин у музиці

Більше піввіку віддав Борис Лятошинський служінню музиці і заповів потомкам творчу спадщину, яка являє собою безцінний вклад в скарбницю світової культури. Його творчість нині займає почесне місце в концертній практиці європейських країн, а також Канади, США, Бразилії, Аргентини.

Народився Борис Лятошинський у Житомирі 3-го січня 1895-го року в інтелігентній родині історика-педагога Миколи Леонтійовича Лятошинського. Борис Лятошинський – один з перших українських композиторів, який вийшов за рамки національної тематики в творчості романсу. Композитор успішно працював в усіх музичних жанрах: він автор п’яти симфоній, двох опер, чотирьох симфонічних поем, трьох увертюр, чотирьох оркестрових сюїт, концерту для фортепіано з оркестром, багатьох різних по форму і величині камерних творів, двох кантат, музики до театральних вистав та кінофільмів.

Одразу ж після відкриття школи у її концертному залі залунала її величність музика

Фоторепортаж Репортер Житомира:

Новий фасад

Нова вивіска

Нові стіни

Нові класи

Славетна історія

Великі досягнення

Житомиряни на відкритті школи

Їх прийшло багато. Відкриття нового приміщення музичної школи №1 Житомира імені Бориса Лятошинського – свято обласного масштабу, а за словами гостей церемонії відкриття, музикознавців з Києва – всеукраїнського!

Суцільна радість

Відкриття

Корпус старої школи з’єднується з новим на другому поверсі споруди

У нових класах залунала музика

Перший “академконцерт”. Урочиста мить – нагородження

Сергій Рижук перевірив акустику, заспівав, зірвавши шквал оплесків

Після чого подарував школі гітару, яку вибирав Юрій Градовський. Губернатор довіряє начальнику управління культури у цих питаннях, оскільки той – музикант

Нащадок Бориса Лятошинського Тетята Гомон дарує школі епістолярну спадщину її славетного родича і радіє, що настав той час, коли музична школа імені Бориса Лятошинського у Житомирі відкрила свої оновлені двері з вулиці Михайлівської

Дитячий хор

У школі на Михайлівській залунала музика

Сергій Фещенко