Прес-служба житомирської міськради провела для журналістів вечірній показ: фото

Вчора прес-служба житомирської міської ради організувала для журналістів вечірній показ.

Демонстрували якість освітлення вулиць Житомира світлодіодними ліхтарями, які “тягнуть” 20 вт, а світять як 200! Заміна ламп розжарювання на світлодіодні здійснюється у Житомирі у рамках співпраці по кредиту з Північною Екологічною Фінансовою Корпорацією НЕФКО.

Триста тисяч євро. 3% кредиту. Окупність за 4 роки за рахунок економії електроенергії. Умови вигідні. “Вивільнені кошти можна буде спрямовувати на подальшу модернізацію системи освітлення міста, санацію (утеплення) дитячих садочків, інші соціально-важливі цілі, – каже міський голова Володимир Дебой.

3 серпня Житомир отримав перший транш кредиту НЕФКО у розмірі 102 тисячі Євро. За рахунок цих коштів вже встановлено 175 світлодіодних ліхтарів, які виробляє житомирська компанія “РЕК”. Тобто кошти не залишили Житомир, а пішли на розвиток компанії, наповнили міський бюджет.

Крім цього за рахунок цих грошей буде утеплено (проведуть санацію) дитячий садочок №21. Залишок спрямуюють на заміну ліхтарів.

Другий транш – 168 тисяч євро. Третій – у березні 2013-го року. Його розмір 30 тисяч євро. Загалом у Житомирі має бути замінено 1665 старих неефективних ламп розжарювання, які слабо світять, багато споживають електроенергії і постійно перегорають.

Старший менеджер НЕФКО Елізабет Паулінг-Тоннес приїхала у Житомир, щоб пересвідчитися у ефективності використання містом кредитних коштів

Каже, НЕФКО вибрала Житомир, бо отримала хорошу професійну проектну пропозицію. Корпорація, які видає кредити з низьким відсотком і надалі фінансуватиме Житомир, оскільки вже має позитивний досвід співпраці з нашим містом.

Найбільше радіє начальник міськсвітла Юрій Янушевич. Каже, якби у Житомирі все вуличне освітлення перевели на світлодіодні лампи, ходив би на роботу 2 рази на тиждень. Термін їх експлуатації – 12 років, споживання наднизьке. Один раз поставив і забув.

Журналістам показали освітлену вулицю приватного сектору на Корбутівці, де живуть багатії

Збоку ліс, рекреаційна зона. Завжди знайдуться бажаючі отримати тут ділянку під “сінокоси”. Бетонна позначка – тут має бути паркан

Янушевич божиться, що світлодіодками освітлюють не лише “мажорські” провулки, а й так звані “трущоби”, де світла як такого ніколи й не було.

Вартість одного світлодіодного ліхтаря – 900 гривень. З установкою – 1000. Так вони світять

Міський голова Володимир Дебой каже, що для того, щоб повністю закрити у Житомирі питання з вуличним освітленням потрібно 1,5-2 мільйони гривень. Такі гроші подужає і міський бюджет.