Сухомлин відповів Рижуку на критику щодо кінотеатру “Україна”

Відкритий лист голові Житомирської обласної державної адміністрації щодо діяльності кінотеатрів у Житомирі.

Шановний пане Рижук!

5 вересня Ви дозволили собі критично відгукнутися про роботу житомирського кінотеатру “Україна”. Ваші заяви виявили, що Ви не володієте інформацією з цього питання, тому я вимушений внести роз’яснення.

В Житомирі з радянських часів залишилося чотири кінотеатри. Кінотеатр «Космос» – занедбана будівля, що не працює і розвалюється на очах. Кінотеатр «Жовтень» – також не працює за призначенням і є місцем продажу панчішно-шкарпеткової продукції та сільськогосподарських ярмарків. Кінотеатр ім. Івана Франка веде жалюгідне існування, не маючи змоги показувати сучасні фільми. Єдиним кінотеатром міста, що повноцінно зберіг своє призначення і активно працює, є кінотеатр «Україна».

Кінотеатр «Україна» не просто демонструє художні фільми, а є місцем зібрань студентської молоді в рамках просвітницького проекту «Понеділок, що надихає». Цей захід відбувається щопонеділка. В кінотеатрі «Україна» збирається від 100 до 250 молодих людей, до яких на зустріч приходять відомі чи успішні житомиряни, аби поділитися з молоддю своїм життєвим досвідом успіху. Потім молодь разом переглядає заздалегідь обраний через соціальні мережі художній фільм з класики світового кінематографу та обговорює його. Зібрані кошти за квитки від таких сеансів повністю спрямовуються на благодійні заходи.

В рамках співпраці з управлінням освіти міськради в кінотеатрі «Україна» демонструються фільми на теми навчальних шкільних програм. Їх безкоштовно можуть відвідати всі школярі міста.

Щодо ефективності експлуатації об’єктів соціально-культурного призначення приватними власниками, яку Ви поставили під сумнів, наведу простий факт: вартість ремонту фасаду кінотеатру «Україна» склала 180 тисяч гривень. Водночас, ремонт фасаду житомирської філармонії, коштував 5 мільйонів бюджетних гривень, взятих з кишені платників податків.

У зв’язку з цим, запрошую керівників управлінь облдержадміністрації на безкоштовну консультацію як раціонально витрачати кошти, аби утримувати державні заклади соціально-культурного призначення в належному стані.

Сергій Сухомлин, співвласник кінотеатру “Україна”