У Житомирі кандидат у депутати від опозиції влаштував культурну версію Дня Міста: фото Репортер Житомира

Якщо є культурна версія, то, очевидно, має бути якась інша, яка протиставляється визначенню “культура”. Наприклад, безкультурна.

Не хочеться сюди вплітати стосунки влади і опозиції… ми знаємо, що вони перманентно напружені а під час сесій житомирської міської ради, зазвичай, досягають апогею. Взагалі не хочеться протиставляти культуру і заслуги добродійників, особливо перед виборами, за політичним забарвленням. Тому що її, як і усіх нас, виборців, банально використовують для досягнення цілей у політиці. Переконаний, що і так би мовити, офіційна версія, Дня Житомира, яку організує влада, з точки зору свого наповнення буде не менш культурною.

Хочеться говорити про людей. Культурна “версія” святкування будь-яких визначних днів у Житомирі – це те, чого у нас раніше ніколи не було. Нині ж ситуація поліпшується. Загальноміських заходів, яких можна назвати культурними, стає більше. З останніх – чудовий парад вишиванок, організований міською владою на День Незалежності. Цей посил треба поглиблювати і надалі. Культурне святкування нам нині потрібне як повітря. Масова культура (попса) на заходах Житомирі має бути (куди ж без неї), але має бути і альтернатива їй! Хіба можна назвати культурними оті “збіговиська” на День міста, молоді і Незалежності, які ми бачили у Житомирі в 2000-х роках? Сам приймав участь у таких заходах у ролі глядача, коли був молодшим. Так ось, ні до чого іншого окрім п’янства такі “концерти” не спрямовують. А ось вчорашній концерт камерного оркестру «Віртуози Львова» на Майдані Корольова та вистава «Глорія» Львівського академічного театру «Воскресіння» – це зовсім інше. Слухаючи таку музику і споглядаючи таку виставу під відкритим небом разом з житомирянами, хочеться рости, а не падати.

Вчора було 1-ше вересня. Тим, кому цікаво дізнатися, яке покоління ми “виховали” варто було б завітати у корчі за пішохідний міст у парку Гагаріна і подивитися як відзначають перше вересня житомирські школярі. Там була своя “версія” – з пивом і горілкою. Ну і всім іншим – хто на що здатний. Повна свобода деградації дітей. Раніше собі таке могли дозволити лише студенти. Зараз дорослим життям у найгірших його проявах живуть житомирські школярі.

Кажуть, силою ще ніхто нікого культурним не зробив. Але ж ми втрачаємо підлітків! Їм вже не цікаво нічого окрім соцмереж, спиртних напоїв, сумнівних розваг.

Тому очевидно варто наздоганяти втрачене. Житомиру невистачає вуличної культури, вуличного мистецтва, організації масових заходів під відкритим небом, де культура б торкалася сердець, запалюючи у них вогонь людяності, відкриваючи простір для вільного політу думки. Про це вчора зі сцени говорив Геннадій Зубко. Може тоді б менше горілки і пива випивалося б під час масових заходів у нашому місті.

Фоторепортаж Репортер Житомира:

Сергій Фещенко