У Житомирі судили кондуктора у сумці якої знайшли лишню гривню п’ятдесят

Сьогодні, 5 вересня у Житомирському будинку правосуддя відбулося друге слухання стосовно звільнення кондуктора, у сумці якої знайшли лишню гривню п’ятдесят.

Цезарія Прохніцька пропрацювала кондуктором на Житомирському трамвайно-тролейбусному управлянні рівно 9 років та 9 місяців. Зарекомендувала себе гарною, приємною та активною робітницею. Свої норми праці майже щодня перевиконувала. Колектив про Цезарію тільки гарне говорить – завжди усміхнена, дзвінка жінка, її в колективі так і прозвали «дзвіночок».

Під час мітингів, які відбувалися під стінами обласної ради у грудні минулого року, вже колишній кондуктор, можна сказати, організовувала людей боротися за своє .

Нагадаємо, 21 грудня, працівники трамвайно-тролейбусного управління вийшли з протестами до Житомирської обласної ради стосовно того, що їм вже близько 5 місяців не виплачувалася зарплата.

Цезарія одна з активістів, яка давала коментарі журналістам.

Згодом після протестів, 28 березня жінку звільняють з роботи.

За мною вже давно слідкували в управлінні. Дивилися чи «метеликів» немає. Тобто чи не валяються у мене в салоні білети, чи я не забираю їх у людей, які виходять з тролейбуса. Та не було на чому ловити. Я людина чесна, – розповідає Цезарія Прохніцька.

Ввечері у жінки забирають касу

Перед кінцевої зупинкою у всіх кондукторів провіряють касу. Проте Цезарії не дозволили бути присутньою при перерахунку.

Зазвичай, дві людини перераховують гроші один раз, якщо у них все сходиться у підсумку. І у мене зійшлося, але вони вирішили ще раз перерахувати, і знову зійшлося. Я їм кажу, у мене там все нормально, що ви так довго рахуєте? І за третім разом, вони нараховують лишню гривню п’ятдесят. Звільняють по статі і лишають 100% премії, – каже колишній кондуктор.

Це перший випадок в історії ТТУ, коли людину так просто звільнили за лишні гроші. Для прикладу, Цезарія показала Репортерові Житомира протокол, яке керівництво вивішує щомісяця, і цим демонструє всім у кого скільки зайвих грошей нарахували, у кого не дорахували.

У протоколі чітко видно, що у деяких кондукторів нараховували лишні 2 гривні, три та й навіть шість, проте нікого ще не звільняли

Ще голова профспілки ТТУ Сергій Невмержицький розповідає, що буває й таке, що попадаються білети-двійники. Тобто, квиточок, який кондуктор дає пасажиру може мати однакові числа, і тут як не крути, а лишня гривня п’ятдесят точно при перерахунку каси буде.

Після Цезарії з роботи звільнився ще один кондуктор. Жінку попередили, що наступна на звільнення буде вона

Ще до звільнення Цезарії, я знав, що її «пасуть». Тому що вона під час мітингів говорила, проте, що робиться. У ТТУ це не сподобалося, і вони вирішили її звільнити. Але там ще здається була підстава, тому що 2 рази рахували – все добре, а за третім разом знайшли 1,50, – розповідає голова профспілки Сергій Невмержицький.

Після третього перерахування каси, жінці одразу видали акт для того аби вона підписала, що у неї знайшли лишню 1,50.

У них вже все завчасно було підготовлене, – каже Цезарія.

Сьогодні у суді колишній кондуктор відстоює свої права. Підтримати до зали суду її прийшли подруга-кондуктор, яка одразу за власним бажанням звільнилася після Цезарії. Голова профспілки Сергій Невмержицький та депутат міської ради, кандидат в народні депутати по №62 округу Микола Романюк.

Цезарія Прохніцька вимагає справедливості та хоче аби в ТТУ скасували незаконний приказ про її звільнення, відновили на роботі, виплатили гроші за примусові «прогули» та виплатили кошти за заподіяну моральну шкоду

Суду, представники трамвайно-тролейбусного управління не надали жодних документів які вимагалися, а також довідку по зарплаті жінки, мотивуючи це все тим, що комп’ютер зламаний, і ніде роздрукувати. Наступне засідання перенесли на 19 листопада.

Марина Кузьменко