У Житомирі вагітним уріжуть вихідну допомогу

Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності пропонує здійснювати мінімальні виплати жінкам, які пропрацювали на новому місці роботи менше 180 календарних днів.

Як пише газета «Комерсант-Україна» у статті «Вагітність включили у схему», нині у фонді розробили законопроект, який обмежить допомогу розміром нарахувань на мінімальну зарплату (наразі зарплата 1102 грн) у випадку, якщо жінка до відпустки через вагітність і пологи пропрацювала на новому місці роботи менше 180 календарних днів упродовж останніх 12 місяців. Документ планують передати на розгляд Верховної Ради до парламентських виборів.

Нагадаємо, що зараз виплата розраховується виходячи з реальної зарплати, що активізувало шахрайства з метою отримання підвищеної допомоги. З початку року кількість таких фактів збільшилася на 4%, сказали у фонді. Витрати на виплату допомоги через вагітність і пологи збільшилися на 15,1%, тоді як народжуваність зросла на 6,8%.

Схема полягає в тому, що роботодавець наймає жінку приблизно за місяць до відпустки через вагітність і пологи та нараховує їй підвищену зарплату, що дозволяє їй пізніше отримати з фонду значні обсяги матеріальної допомоги.

«Враховуючи, що роботодавець може встановити співробітникам максимальну зарплату в 18,5 тис. грн, то за 126 днів відпустки в зв’язку з вагітністю та пологами сума допомоги перевищить 78 тис. грн», – зазначає в. о. директора виконавчої дирекції фонду Тамара Нагорна.

Начальник відділу соцвиплат фонду Ганна Харченко додає, що з такої зарплати їхній фонд отримає внесок у розмірі 450 грн за місяць, тоді як щоденний розмір допомоги (виплат у період відпустки) становитиме 620 грн, тобто 18,6-19,22 тис. грн за місяць. У фонді відзначають, що кількість виплат за високими зарплатами зросла поки лише на 1%.

«З точки зору справедливості недобре пропрацювати місяць, отримати більшу зарплату і піти в декрет з великою виплатою, але, з іншого боку, їхнє завдання отримати хоч щось від держави зрозуміле», – вважає заввідділу соцполітики Національного інституту стратегічних досліджень Ольга Піщуліна.

Схеми застосовуються і в інших сферах.

«Можна пропрацювати на заводі 40 років й отримувати мінімальну пенсію, а є пройдисвіти, які за три роки до виходу на пенсію влаштовуються на держслужбу і потім отримують максимальні виплати», – пояснює пані Піщуліна.

Джерело: kommersant.ua