У Житомирі відбудеться круглий стіл за участю братів Капранових

5 вересня о 10.00 год в приміщенні ресторану “Гайки” відбудеться круглий стіл за участю письменників, поліграфістів Віталія та Дмитра Капранових.

У Житомирський державний університет ім. Івана Франка брати завітають о 13.00 год.

Зазначимо, що Віталій та Дмитро Капранови — українські письменники, видавці, публіцисти, громадські діячі.

2000 р. стартувало видавництво «Зелений пес», яке очолили Віталій та Дмитро. Першою книжкою став роман Леоніда Кононовича «Я, зомбі». 2001 р. вийшов «Кобзар 2000» братів з ілюстраціями Владислава Єрка. «Кобзар 2000» мав непоганий відгук і перевидавався вже 5 разів.

2004 р. Уряд України прийняв бюджет, який зупинив видавництво книжок. 4 лютого Капранови разом з колегами-письменниками на знак протесту спалили рукопис нового роману під Кабінетом Міністрів України. Акція мала широкий розголос, і через півроку Уряд змушений був змінити свій бюджет.

Восени 2004 вийшов друком другий роман Капранових «Приворотне зілля».

2006 читачі побачили третій їх роман «Розмір має значення».

2007 видали книгу своїх статей «Закон Братів Капранових».

У вересні 2008 року презентували «Нові розділи до „Кобзаря 2000“».

Восени 2009 року видали свою першу книжку для дітей «Зоряний вуйко».

Восени 2010 року вийшов «Кобзар 2000 + Нові розділи + Найновіші розділи».

У вересні 2011 року — «Щоденник моєї секретарки». Влітку вийшла електронна версія книги, восени — паперова. Цей роман суттєво відрізняється від попередніх творів Братів.

Сьогодні видавництво «Зелений пес» видає понад 60 назв українських книжок щороку і є одним з лідерів на ринку художньої літератури.

З 2004-го року брати Капранови двічі на місяць видають літературну газету «Друг Читача» та, спільно з «Главредом», ведуть проект «Книжкові сезони».

З 2005-го року брати ведуть також проект «Гоголівська Академія». Наразі сайт функціонує:

1. Як літературний сайт — gak.com.ua — територія, цілком придатна для вільної самореалізації усіх бажаючих, перебуваючи на якій, ви дістанете змогу не лише донести власне творіння до величезної кількості відвідувачів світової Мережі, а й майже відразу отримати безпосередню реакцію і обґрунтовану критику у вигляді рецензій і коментарів.

2. як літературний альманах — перше число якого має назву «digital Романтизм» — селективний друкований орган, ідейне й естетське утворення, мета якого відібрати найцікавіше і впорядкувати його якнайкраще, а потім представити широкому загалу зацікавлених читачів.

Обидва втілення проекту перебувають у прямій і непрямій залежності один від одного, обидва є відкритими для інтерпретації і комунікації, обидва запрошують до співучасті всіх бажаючих, обидва зацікавлені в подальшому розвитку мережевої і немережевої української літератури.

У 2007 році Капранови виступили ініціаторами Надзвичайних Зборів «Україна — зона культурного лиха». Результатом Зборів стало проголошення України зоною культурного лиха, також було висунуто ряд вимог та пропозиції до влади для покращенню ситуації.

У 2007 році Капранови заснували премії «Золотий намордник» — за перше місце в рейтингу державного хамства та «Золотий ошийник» — за перше місце в рейтингу іноземного хамства (присуджується посольству чи консульству за результатами інтернет-голосування).

З 2009 року Брати Капранови є кураторами культурної програми ярмарку «МЕДВІН: Книжковий світ»

У 2011 році започаткували перший Всеукраїнський конкурс двійників Тараса Шевченка.