У Житомирі влада 9 місяців шукає тимчасове житло для сім’ї погорільців: відео

У Житомирі сім’я погорільців може зустріти зиму на вулиці.

ЖЕКівський будинок загорівся від закорочення ще 9 січня минулого року. Одна з квартир згоріла вщент. Родина, в якій інвалід 1-ї групи і двоє малолітніх дітей, втратила все майно і залишилася просто неба. Увесь цей час люди живуть в орендованих помешканнях і просять хоча б тимчасового житла. Проте чиновники їх не чують, – розповідають журналісти ТСН.

Пані Анжела майже не виходить надвір. На її руках немічна мати – інвалід 1-ї групи та 4-річний онук. Донька на роботі, старший онук соромиться камери. Усі вони туляться в одній кімнаті на 16 кв. м.

«У цій кімнаті проживає п’ятеро людей: двоє малолітніх дітей і мама-інвалід. Щоб відремонтувати житло у нас немає коштів. Ми сплачуємо оренду за цю квартиру», – розповідає Анжела Дідківська.

Безхатченками усі п’ятеро стали після пожежі. Їхній будинок згорів уночі на 9 січня. Від старої проводики зайнялася стеля і дах. Люди тоді уціліли дивом.

«Обгоріла старша дочка – права сторона обгоріла найбільше. У внуків пальчики пообгорали. Мати отримала травму ніг – лежала 2 тижні в лікарні. А ми залишилися просто на вулиці. Нам нікуди було йти. Залишився лише телевізор і частина якихось маминих речей», – жаліються погорільці.

У ЖЕКу, до якого відноситься цей будинок, відновлювати квартиру відмовляються, мовляв, грошей немає. А погорільці усі гроші витрачають на оренду тісної кімнати. Вони просили у міськради хоча б якесь тимчасове житло, передбачене законом для постраждалих від нещасних випадків. Там ніби і не відмовляють, але за 9 місяців жодного прихистку родині так і не запропонували. Мовляв, погорільці лише місяць тому надали усі довідки. Ще півтора місяця піде на ухвалення рішення про виділення тимчасового житла.

«Даній сім’ї було надано роз’яснення щодо надання пакету відповідних документів для отримання тимчасового житла. Розгляд на комісії, наступний крок – це розгляд на засіданні виконавчого комітету», – повідомила керівник відділу обліку та розподілу житлової площі Житомирської міськради Надія Кухнюк.

«Більше місяця збирала, носила усі ці довідочки. Коли вже здали їх, нам сказали, що люди з 2007 року чекають тимчасового житла», – розказує Анжела Дідківська.

Зимувати погорільцям ніде, кімнату, за яку родина платить 500 гривень, господарі попросили звільнити за тиждень-два. Дорожче житло родина оплачувати не зможе.

Джерело: ТСН