Вихідними у Коростені їздитиме пивосипед

Цього року на Фестивалі дерунів – новинка, або, якщо хочете – нова «фішка»: пивосипед.

Він приїхав з Києва, де його змайстрували ентузіасти з фірми «Є ідея!». Сама назва цього «чуда техніки» говорить за себе: пий собі пиво та крути педалі. Тільки при цьому ще й їдеш не сам, а веселою компанією: пивосипед – восьмимісний. Креативний директор фірми Павло Дідик розповів про цей «хіт» сезону на колесах.

– Як виникла ідея пивосипеда?

– Підгледіли в Європі. «Бірбайки», або ж пивні велосипеди, давно вже їздять європейськими містами – ви побачите їх в Берліні, в Гамбурзі, Амстердамі, Вільнюсі та ще багато де. Їде весела компанія містом, хлопці потягують пиво, співають, травлять байки… Є бірбайки ледь не до двадцяти місць. Влаштовуються навіть гонки на бірбайках. Подумалось, а чому нічого такого не їздить Україною? І зробили свій “бірбайк” на вісім пасажирів: шестеро людей крутить педалі, а два місця, ми звемо їх “панські”, то просто їдуть пасажири, сидять позаду. Ну і наш водій-бармен-гід крутить кермо, і, звісно, ніякого пива не п’є, бо ж на роботі.

– Чому тоді не “бірбайк”, а пивосипед?

– Тому що це наш рідний, український засіб пересування. Ми п’ємо там ніякий не “бірк”, не “піво” (пам’ятаєте, “Куме, а знаєте, як вони кажуть на наше “пиво”?), а саме пиво. До речі, сьогодні в Україні випускається чимало сортів непоганого, як навіть на європейські мірки, пива, тож ми частуємо українським пивом. По-друге, це ніякий не “байк”, а справді велосипед – з українського металу, дерева чи запчастин до авто. То чому ми повинні називати його якимись імпортними словами, а не нашими – від слів “пиво” та “велосипед”?

– Хто на ньому може кататись?

– Всі бажаючі. Ми позиціонуємо наш транспортний засіб як «український народний атракціон» за принципом «два в одному»: пиво дуйте та мандруйте. При цьому все відбувається дуже демократично: ви можете пити пиво, а можете – лимонад, можете не пити нічого, просто їхати собі, можете їсти морозиво, чи не їсти нічого. До речі, у Львові, де схожий до нашого пивосипеда велобар їздить центральною площею та вулицями міста, десь лише третина людей п’є пиво, решта просто сприймають це як прогулянку та екскурсію. Головне, на наш погляд, сідати за пивосипед в доброму гуморі, та підтримувати компанію. Ціни також демократичні, тож кожен бажаючий може прокататись…

А як по-вашому, наскільки добре гармоніюють пиво та деруни?

– Чудово. Хто сказав, що пиво треба пити лише з раками чи таранею? Згадайте хоча б “Братів Гадюкіних”: “Потім ми шпацерували, пили пиво з дерунами…” Тож будете на фестивалі дерунів у Коростені – не забудьте, що у вас є можливість проїхатись і на пивосипеді…

Інтерв’ю для відділу ІКЗ передав Олександр Харченко. prokorosten.net