Юрій Костенко у Житомирі розповів про потенціали, які забезпечать Україні якість життя

Юрій Костенко, голова УНП (Українська народна партія) незважаючи на усі митарства політичної партія «Наша Україна» залишився у команді Віктора Ющенка, попереднього Президента України, на неефективну економічну політику команди якого і досі звалює власні прорахунки нинішня команда «професіоналів».

Але мова не про них. Хоча без влади не обійтися. Опозиція критикує саме владу, яку уособлюють конкретні люди. У першу чергу це Президент, глава Уряду, керівник ВР і та парламентська більшість укупі з владними опозиціонерами комуністами, яка приймає закони. «Структурних змін в економіці України не відбулося,» – каже Костенко. 86% виробництва належить приватному крупному капіталу, який вимиває гроші. Бюджет Польщі в 5 разів більший ніж наш і це при тому, що про такі стратегічні ресурси, які маємо ми, сусіди можуть тільки мріяти.

Костенко переконаний: економіка абсурду вигнала українців з рідної землі шукати щастя у світах. Це тому, що влада не продукує закони, які б стимулювали розвиток виробника малого і середнього бізнесу. Якби так було, люди миттю б повернулися на Батьківщину, щоб жити і працювати там, де їхнє коріння, де вони народилися.

– Ми рухаємось до дефолту, – каже Костенко, який має великий досвід державотворення і може про щось судити. «Боргові зобов’язання держави немає чим перекривати», – каже він. 5 мільярдів доларів треба заплатити у наступному році по державному боргу, ще стільки ж за російський газ. За це платитимуть прості люди, не чиновники – вже зараз 40% доходів українців вимиваються з, і без того, скромних сімейних бюджетів на оплату шалено дорогих енергоносіїв.

Юрій Костенко, бачить 3 потенціали, які забезпечать країні вихід з економічного піке:

1. Запровадження спрощеної системи для малого і середнього бізнесу. Треба скасувати ганебну дозвільну систему, яка тягнеться ще з радянських часів. Бізнес має отримати сигнал, що держава зацікавлена у його розвиткові, а не навпаки, захищає, виключно, інтереси, крупних монополій;

2. Забезпечення економіці доступ до енергоресурсів. Україна має вдосталь власних альтернативних джерел енергозабезпечення, а змушена купувати російський газ за завищеною ціною. Часи, коли газ коштував 7 копійок минули, потрібно використовувати власний потенціал, тим більше, що Україна має змогу за рахунок енергозбереження і запровадження енергоефективних підходів в енергетиці, забезпечуючи невисоку вартість електрики для населення, заробляти чималі кошти, забезпечуючи електроенергією сусідів. Через неефективне використання ресурсів ми маємо протилежний результат;

3. Розвиток АПК. За 20 років Незалежності фермерство у нас, на жаль, не стало сімейним бізнесом. Селянин не став фермером-одноосібником. Йому видали пай – декілька гектарів, а що з ним робити, коли замість сприяння збоку держави одна протидія? Треба, щоб політика щодо українського села давала селянинові можливість заробляти гроші, вирощуючи екологічно-чисті продукти харчування.

Костенко переконаний, що у «Нашої України» знову все попереду. Каже, відсіялись безідейні екс-соратники, які, ухопивши «політичний момент», першими почали цькувати Віктора Андрійовича, який привів їх до влади

Зараз в «Нашій Україні» за спостереженнями Костенка всі ідейні, згуртовані навколо державотворчих цінностей, таких як мова, територіальна цілісність, сильна економіка і т. д. Нинішню Об’єднану Опозицію Костенко бачить безідейною. Каже, там зібралися “патріоти”, які неодноразово змінювати свою політичну позицію в залежності від власної вигоди.

Чому виникло несприйняття Ющенка народом?

Костенко каже, так історично склалося, що народ у нас привчений обирати монарха. Прихильники Ющенка спочатку його самі ж обожествили, очікуючи від нього ледь не дива, а потім безжально розп’яли. «Бо не дива треба було чекати від Ющенка, а працювати кожному окремо, не чекаючи подачок від влади», – сказав Костенко.