Дебати у Житомирі! Приїхали.

Але, очевидно, дебатів між головним провладним і головним опозиційним кандидатом до Верховної Ради у Житомирі так і не відбудеться.

Хоча обидва нібито дуже на них націлені. В один і той же день, 19-го жовтня 2012-го року Зубко і Рижук надіслали один одному запрошення.

Шановний Геннадію Григоровичу, – йдеться у зверненні Рижука,… Запрошую вас взяти участь у теледебатах кандидатів у народні депутати України по одномандатному виборчому округу №62, які відбудуться 24-го жовтня 2012-го року о 19-30, у прямому ефірі на телеканалі “Житомир”.

З повагою, С.М. Рижук

____________________________________________________________________________

– Шановний Сергію Миколайовичу, запрошую вас на телевізійні дебати кандидатів у народні депутати України за виборчим округом №62, – не менш люб’язно звертається до свого головного суперника Зубко.

Телевізійні дебати – це можливість для наших виборців прийняти усвідомлене рішення на виборах до Верховної ради, які відбудуться 28-го жовтня. Ефірний час для неупереджених теледебатів готова надати телекомпанія “Союз-ТВ”. Пропонований нами час і дата – четвер, 25-те жовтня, 18-45…

…Звертаю Вашу увагу, що основна ознака дебатів – рівні можливості кандидатів. Тому дебати мають пройти на незалежному майданчику, непідконтрольному владі.

З повагою, Геннадій Зубко

Запрошення як і личить діловому листуванню, люб’язні і ділові, але, результату від них очевидно не буде, оскільки основні суперники на окрузі розходяться у баченні формату дебатів.

Зубко хоче, щоб зустріч відбулася у форматі 1 на 1. Тобто він проти Рижука і хто кого… без Савенка, Коцюбка, Камінського, Умінського і т.д. Рижук навпаки, скликає “раду” – на дебати кличе усіх одразу, виступаючи у цьому процесі ніби організатором-модератором. Посада, очевидно, зобов’язує…

Рижук надіслав ПЕРСОНАЛЬНІ запрошення на теледебати усім своїм суперникам. Запрошення кожному окремо, час і місце на них співпадає. Значить, за задумом Сергія Миколайовича, дискусія має пройти за участі усіх кандидатів.

Запрошення на теледебати, яке отримав кандидат Умінський Олег Феліксович. Такі ж запрошення від Сергія Рижука надійшли і усім іншим його суперникам

Отримав запрошення і кандидат Олександр Коцюбко, про що вже встиг відрапортувати у розісланим його прес-службою повідомленні:

“19 жовтня в штаб кандидата в народні депутати Верховної Ради України Олександра Коцюбко надійшов лист-запрошення від Сергія Рижука на телевізійні дебати. Дебати відбудуться в прямому ефірі на обласному телебаченні в середу, 24 жовтня о 19:30. Олександр Коцюбко дав згоду на участь у теледебатах.

«Я дав згоду і вважаю, що зустрічі в прямому ефірі та обговорення програм та проблем дасть можливість виборцям визначиться і надати мандат довіри гідних. На відміну від інших кандидатів, які не хочуть прямого ефіру такий крок викликає у мене повагу. Таким чином, ми даємо людям шанс визначитися, яка саме людина буде захищати інтереси житомирян та громадян України у Верховній Раді в найближчі п’ять років ».

Прес-служба кандидата народні депутати Верховної Ради України Олександра Коцюбка

Геннадій Зубко дебати на обласному телебаченні, організованими владою, судячи з його запрошення продискутувати з губернатором на незалежному майданчику, побачив упередженими.

Підстави вважати організовані владою на обласному телебаченні дебати упередженими і нерівноправними у Зубка з’явилися після того, як йому, як опозиційному кандидатові, було неодноразово відмовлено у рекламних ефірах на обласному телебаченні та радіо. Разом з тим, у ефірі обласного ТБ тотально рекламує себе влада.

___________________________________________________________________________________________

Мають бути прямі теледебати на НЕЗАЛЕЖНОМУ майдачнику між двома кандидатами, які реально змагаються за перемогу. Тоді виборці зможуть прийняти усвідомлене рішення, за кого їм голосувати. А те, що нам пропонується, схоже на запрошення у кабінет до голови облдержадміністрації на “дружню розмову”.

Геннадій Зубко

____________________________________________________________________________________________

Геннадій Зубко наголошує, що неодноразово запрошував свого головного опонента регіонала Сергія Рижука на прямі дебати, але той усіляко їх уникає.

На запитання кореспондента сайту Репортер Житомира чи все ж таки піде Геннадій Григорович на запропонований губернатором формат і разом з іншими конкурентами репрезентує себе як кандидата, однозначної відповіді почуто не було. Зрозуміло, одне – Зубко хоче з Рижуком 1 на 1.

Оскільки у нашій країні нібито демократія, то й право голосу у всіх кандидатів має бути рівним, незалежно від їхніх рейтингів. Наприклад, кандидат Микола Савенко, який викликав кандидата Зубка на прямі теледебати, участь у яких Зубко прийняти відмовився, не розуміє, чому це для кандидата від опозиції треба створювати особливі умови… “Навіть, якщо когось із кандидатів підтримує хоча б 20 чоловік, то він вже має право на участь у дебатах, – міркує Савенко.

___________________________________________________________________________________________

Ну, а якщо опозиціонер не бажає йти на спільні дебати, то хіба щось змінюється у всесвіті, коли гасне одна зірка? Ну не прийде він, то й що з того? Собі тільки гірше зробить. Я вважаю, що якщо Геннадій Зубко пропустить дебати з будь-яких принципових для нього причин, то за результатами виборів він навіть другим не буде…

Микола Савенко

____________________________________________________________________________________________

Олександр Коцюбко, ще один кандидат, кого сьогодні на прес-конференції у Житомирі Геннадій Зубко (відповідаючи на запитання сайту Репортер Житомира, чому він не пішов прямі дебати з Савенком?) причислив до когорти технічних.

У телефонній розмові з кореспондентом сайту Репортер Житомира кандидат Коцюбко вилив цілу порцію критики на Зубка. Каже, у кандидата від опозиції “зоряна хвороба”.”Не треба ображати інших кандидатів демонстративним небажанням дебатувати з ними. Вони теж люди і за ними стоять окремі соціальні групи і верстви населення, чиї настрої вони репрезентують”, – обурюється Коцюбко.

Формат дебатів запропонованих губернатором Коцюбку подобається і нерівності можливостей для кандидатів він не бачить. Каже, кожному дадуть слово, будуть запитання один до одного, від слухачів. У чому тут несправедливість? – не збагне голова ЖОФФ…

___________________________________________________________________________________________

Відмова Зубка йти на спільні дебати з усіма кандидатами продиктована його небажанням відповідати на незручні запитання, які у його сторону можуть виникнути, оскільки він мав причетність до попередньої влади, діяльність якої у Житомирі неоднозначно трактується обізнаними у господарських справах житомирянами.

Олександр Коцюбко

____________________________________________________________________________________________

Коцюбко вже підготував Зубку питання типу: “де він взяв гроші на біг-борди і чим житомиряни йому віддаватимуть борг, якщо він стане депутатом…?”

У той же час Коцюбко переконаний, що майбутній депутат Верховної Ради України має бути готовим до жорсткої дискусій, незручних запитань, оскільки там, у Києві, на найвищому законодавчому рівні доветься відстоювати інтереси своїх виборців.

Олег Умінський, голова громадської ради при ОДА. Також кандидат по Житомиру. У телефонній розмові з кореспондентом Репортер Житомира не бачить різниці у тому, хто ці дебати проводить. Каже, питання тому, що гроші вирішують усе і це обмежує простих людей.

___________________________________________________________________________________________

“Політика стала забавкою для багатих. Так не повинно бути”

Олег Умінський

____________________________________________________________________________________________

Умінський, як людина не наскільки заможна, щоб дозволити собі оплачувати ефіри і запрошувати на них суперників, каже, що з радістю прийме участь у теледебатах, оскільки для нього це чи не єдина можливість вийти на прямий з зв’язок з широкою аудиторією виборців.

– Коли Савенко за свої гроші запросив на прямі дебати Зубка – це правильно. Коли Зубко за свої гроші запросив Рижука – теж правильно. Але говорити, що два найсильніші кандидати це, виключно, Зубко і Рижук, називати їх лідерами перегонів – це некоректно по відношенню до інших учасників виборчого процесу. Ми ж теж люди, рівноправні суб’єкти виборчого процесу і маємо право голосу в кінці-кінців…

Судячи зі зроблених сьогодні заяв, Зубко готує громадську думку для того щоб взагалі не явитися на теледебати, при цьому мінімізувати іміджевий удар. Відповідаю за свої слова: “Якщо хтось з так-званих лідерів перегонів не явиться на теледебати, вважатиму це проявом боягузства”, – підсумовує миротворець Умінський.

Нагадаємо, сьогодні на прес-конференції 22 жовтня кандидат по Житомиру від Об’єднаної опозиції Геннадій Зубко нагадав, що офіційно запросив кандидата-губернатора на демократичні дебати в ефірі житомирського телеканалу «Союз-ТВ» та пояснив, чому не піде дебатувати на обласне телебачення.

Відео Житомир.інфо

Кандидат від опозиції наголосив, що неупереджені теледебати можуть бути тільки на незалежному телеканалі, а не на ОДТРК, яка сьогодні працює на провладного кандидата. Їх має вести неупереджений ведучий, учасники повинні мати рівні можливості для виступу і обов’язково мають бути запитання від телеглядачів.

«Виборці мають побачити на телеканалі не якийсь масовий виступ, коли виступає провладний кандидат і його технічні кандидати, а дебати лідерів перегонів. Щоб люди чітко зрозуміли: яка програма, що для них конкретно, в їх житті буде змінено, якщо цей кандидат стане народним депутатом. Саме таким чином треба провести дебати, щоб люди отримали максимум інформації про свого кандидата.

А за схемою «ви будете проводити дебати тільки там, де ми хочемо, тільки з тими, з ким ми хочемо» – так не буде. Сьогодні ми живемо в демократичній країні і ми хотіли, щоб і надалі ця країна залишалася демократичною», – наголосив Геннадій Зубко.

Сергій Фещенко