Найбільше від “чорнухи” потерпає Литвин. РЕЙТИНГ КВУ

Житомирщина була розподілена Центральною виборчою комісією на 6 виборчих округів.

Протягом двох місяців з часу офіційного початку передвиборної кампанії, 6 довготермінових спостерігачів Житомирської філії ВГО Комітет Виборців України вивчали ситуацію на округах. За результатами цього спостереження складено рейтинг округів Житомирщини по ступеню використання «чорного» піару проти кандидатів в народні депутати.

____________________________________________________________________________________________

Цьогорічні вибори відзначились безпрецедентною кількістю матеріалів, які можна віднести до категорії «чорних». Здебільшого вони розповсюджувались у вигляді листівок проти того чи іншого кандидата. У більшості випадків автори «чорнухи» воліли залишатися не ідентифікованими. Проте, немало і таких випадків, коли анти агітація оприлюднювалась безпосередньо від імені чи безпосередньо конкурентом.

КВУ

____________________________________________________________________________________________

Враховуючи всі наявні матеріали, які потрапили до рук спостерігачів Житомирська філія КВУ розподілила місця в округах по кількості використаного чорного піару на початок жовтня наступним чином.

Лідер рейтингу – 65 (Новоград-Волинський) виборчий округ.

На ньому зафіксована найбільша кількість чорних матеріалів проти одного кандидата. В колекції КВУ вже близько 10 «чорних» листівок проти Володимира Литвина та декілька статей, які вийшли в офіційно вийшли в газеті «Крила Батьківщини», що видається конкурентом спікера на виборах Віталієм Французом.

3 та 2 місце поділяють між собою 66 (Малинський) та 67 (Чуднівський) виборчі округи.

На цих округах «чорний» піар застосовувався досить часто і практично проти всіх рейтингових кандидатів. Подекуди для оприлюднення «чорнухи» використовувались так звані технічні кандидати.

4 місце за 63 (Бердичівським) виборчим округом.

На ньому, окрім газетних матеріалів та листівок зафіксований випадок переклеювання біг-борду одного з кандидатів з метою пониження рейтингу (хоча і з правдивими відомостями).

На 5 місці округ 62 (центр – Житомир).

В Житомирі було розповсюджено всього дві листівки проти основних конкурентів.

6 місце в рейтингу посів 64 (Коростенський) виборчий округ.

Тут боротьба ведеться відносно чесно.

З огляду на те, що публікація, зібраних довготерміновими спостерігачами «чорних» матеріалів може мати вплив на виборців, КВУ обмежується лише оприлюдненням рейтингу інтенсивності їхнього застосування. Організація прогнозує, що до в останні тижні до виборів ситуація може загостритись та закликає кандидатів вести чесну боротьбу проти своїх конкурентів, а виборців підходити зважено до дня голосування та не піддаватись впливу «чорних» технологій.