Співробітники Житомирського науково-дослідного інституту радіосистем погрожують оголосити голодування

7 років задарма працюють співробітники Житомирського науково-дослідного інституту радіосистем.

За цей час держава заборгувала їм 2,5 мільйони гривень. Доведені до відчаю люди влаштували акцію протесту і погрожують оголосити голодування.

Онкохворому Івану Вовку держава заборгувала близько 50 тисяч гривень. Чоловік каже – ледь зводить кінці з кінцями, бо пенсії не вистачає навіть на ліки. Каже, стомився оббивати пороги, щоб отримати зароблене.

Іван Вовк, пікетник: “Куди тільки не звертався і Президенту, і в Уряд, Верховну раду, по правам людини, в міністерство оборони, мене скрізь відфутболили. Ви представте, скільки грошей на ліки треба. Де закон наш?”

Галина Ткачук, пікетниця: “Десь у якогось часника знайдуть людей, які працюють без грошей, то то раби називаються. А коли ми працюємо 6-7 років без зарплати, хто на пенсію, хто за рахунок чоловіка, дітей, то ми не раби. Ми просто щасливі люди”.

Із понад 600 працівників успішного колись Житомирського науково-дослідного інституту радіосистем, який працював на безпеку держави, лишилося два десятки. І ті – вже 7 років не отримують зарплатні. Нарікають змогли б і самі знайти фінансування, однак Інститут підпорядкований Міноборони, є стратегічним об`єктом і не підлягає приватизації.

Микола Мозговий, начальник профкому Житомирського науково-дослідного інституту радіосистем: “З 2005 року припинилося фінансування держзамовлень, а з 2006-го року з лютого місяця ми не отримуємо заробітну плату по цей день. Наше підприємство не підлягає приватизації і до нас не йде інвестор. Нас ніхто не захоче викупити”.

Вивести підприємство зі списку стратегічних об’єктів та дозволити приватизацію – вимагають пікетники від Кабінету міністрів та Верховної ради. Переконані – тоді знайдуть інвестора, який вирішить їхні проблеми. До протестувальників прибули керівники області – і пообіцяли: конфлікт владнають.

Ярослав Долгих, заступник голови Житомирської обласної держадміністрації: “Міністерство оборони погодилося з тим, що воно не заперечує проти виключення цього підприємства із переліку стратегічних. Головне сьогодні – розблокувати ситуацію і запустити сюди ці кошти. Якщо влада береться за ці питання, то такі речі робляться швидко. Насправді це може зайняти декілька тижнів, включно з підписом Президента на законі”.

Мітингувальники черговим обіцянкам не вірять. Вони дали чиновникам два тижні на виконання вимог. Інакше обіцяють почати безстрокове голодування.

Оксана Трокоз, Назарій Томчук, Житомир, “5 канал”