У Житомирі співали “Древляни”: фоторепортаж

Житомирська обласна адміністрація продовжує вітати житомирян та гостей міста з 75-річчям створення Житомирщини.

Впродовж всього жовтня у Житомирі на Площі Корольова житомиряни спостерігають за досягненнями спортивних та творчих колективів міста.

У п’ятницю, 5 жовтня своїми піснями житомирян вітав гурт “Древляни”.

Довідково:

У 1980 році Юрій Градовський створив вокально-інструментальний ансамбль «Древляни». Назва колективу пов’язана з вчительським минулим соліста. Як історик він чудово пам’ятав, що перше повстання проти сваволі князя відбулось саме на древлянській землі. Вільнолюбні древляни не пробачили князю Ігорю його зневаги і жадібності.

Весною 1985 року гурт «Древляни» здійснив свої перші закордонні гастролі. Поліських музикантів в якості гостей запросили на конкурс молодіжних ансамблів у польське місто Лєшно, яке на той час було містом-побратимом Житомира. Виступ Юрія Градовського і його хлопців пройшов блискуче, польська публіка була в захопленні. Це ще раз утвердило Юрія на думці, що він вибрав правильний шлях. Назва «Древляни» поступово ставала яскравим музичним брендом не лише Полісся, а й України.

Популярність ансамблю зросла після його участі в мистецькій програмі ХІІ Міжнародного фестивалю молоді і студентів у Москві, який відбувся влітку того ж таки 1985 року. Ще через рік, за високу виконавську майстерність і патріотизм ВІА «Древляни» були відзначені обласною комсомольською премією імені Миколи Шпака.

Фото: Олександр Майструк