У Житомирі закриють дитячі поліклініки?

У Житомирі закривають дитячі поліклініки – такі чутки лякають місцевих матерів уже два тижні.

Людям пояснили, поліклініки планують перетворити у заклади первинної медико-санітарної допомоги. Пояснити, у чому полягатиме суть зміни – чиновники від медицини – не змогли. Тож місцеві жителі вийшли протестувати.

Реформа сімейної медицини змусила молодих матерів вийти під стіни Житомирської ради навіть попри дощ. Містом шириться інформація, нібито дитячі поліклініки можуть закрити. Батьки від тамтешньої влади вимагають пояснень.

Анна Мельничук, житомирянка, мама: “До нас дійшли, ну не слухи, а інформація, що буде закрита педіатрія і буде ця система сімейних лікарів. Це нас і лякає”.

Ірина Кучер, багатодітна мати: “Я против того, чтоб в Житомире были семейные врачи. Я хочу, чтоб оставалось так как есть: детская поликлиника, взрослая поликлиника, женская консультация.

Олена Сабодаж, матір двох дітей: “Я хочу прийти до доктора, де обслуговуються діти, щоб я прийшла і не сиділо в черзі двадцять людей. Бабусі, дідусі і хворі, і я з маленькою дитиною. І щоб я чекала чергу велику”.

Реформа медицини передбачає, що кожен пацієнт спочатку йтиме до власного сімейного лікаря. У нього на обліку перебуватимуть усі члени родини. Відповідно, цей фахівець мусить бути універсалом. І відправляти до вузько – спеціалізованих медиків лише у складних випадках. Аби реалізувати таку програму, необхідно звільнити зайвих лікарів і закрити поліклініки. А замість них відкрити у кожному районі амбулаторії сімейної медицини. У Житомирі з дитячими поліклініками це вже може статися незабаром. Але у міській раді інформацію про закриття спростовують.

Віктор Борщівський, керівник управління охорони здоров’я Житомира: “Ми не плануємо проводити реорганізацію медицини впродовж скажемо найближчого періоду, який буде пов`язано з ліквідацією лікувальних закладів”.

Найближчий період це – 1 січня, не на камеру зізнаються лікарі. Нібито саме тоді їх звільнять. А корпус дитячої поліклініки № 1 передали приватному закладу, співвласником якого, подейкують медики, якраз і є керівник управління охорони здоров’я Віктор Борщівський. Від коментарів чиновник відмовився.

Віктор Борщівський, керівник управління охорони здоров’я Житомира: “Я не коментую, я не коментую чутки”.

Але, каже, що реформа все одно відбудеться.

Украинцы смогут лечиться у тех врачей, которым доверяют

Віктор Борщівський, керівник управління охорони здоров’я Житомира: “Та реформа, яка започаткована в пілотних регіонах вона планується її потім проведення і на території всієї України. Так і в першу чергу поліклініки стануть самостійними юридичними одиницями”.

Куди після нового року ходитимуть із хворими дітьми – матері не знають. Тому просять втрутитися Мера: щоб надав документальне підтвердження: ліквідовуватимуть лікарні чи ні?

Джерело: Евгений Агарков, Телеканал UBR