В Житомир привезли Плащаницю Пресвятої Богородиці

З 15 по 16 жовтня житомиряни зможуть поклонитися Плащаниці Пресвятої Богородиці, яка протягом місяця мандруватиме храмами України.

Житомир в числі останніх міст, де побуває святиня, адже з благословіння Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира Плащаниця перебуватиме в Україні до 19 жовтня.

У Хресто-Воздвиженський собор Житомира Плащаниця Божої Матері із града Єрусалима вже прибула о 9 ранку. Після цього святиня з 20.00 до 6 ранку буде у кафедральному Преображенському Соборі.

______________________________________________________________________________________________________________

Нагадаємо, що Хресто-Воздвиженський храм реставрували лише нещодавно і встановили там дзвони, тому для церкви і його прихожан дуже велика радість, що Плащаниця побуває у відновленому приміщенні.

______________________________________________________________________________________________________________

Ікона «Плащаниця Божої Матері» – богослужбова духовна святиня світового масштабу, котра стала прототипом для багатьох подібних зображень. Її створення відносять до 1830-1840 рр. Плащаниця представляє собою вирізане по контуру зображення Божої Матері. З обох боків має оклад, вінець прикрашений камінцями, риза – дарунок російської графині Анни Олексіївни Орлової-Чесменської.

Плащаниця Пресвятої Богородиці, яка стала прототипом для багатьох відомих нам її зображень, збереглася донині й знаходиться в Єрусалимі, в подвір’ї Гефсиманської обителі, так званій Малій Гефсиманії, розташованій навпроти входу до Храму Гроба Господнього. В цьому невеликому храмі вона зберігається праворуч біля вівтаря. Вона лежить перед шанованою іконою Божої Матері «Милостивою», прикрашеною кількома низками намиста й прикрас, принесених на подяку за численні зцілення.

У Гефсиманії у дні святкування Успіння Божої Матері благочестиві прочани знов переживають усі ті події, про які згадується у піснеспівах і молитвах свята: шлях, яким апостоли та «свічконосці Діви» проводжали пречисте тіло Богоматері від Сіону до Гефсиманії; покладання Плащаниці на святе ложе, на якому Чесніша Херувимів зволила спочити і звідки невидимо переселилася в небесні обителі, та й сама Її свята Плащаниця — нагадують віруючим про славне Успіння й вознесіння на небо Божої Матері. Всі ці враження безмежно дорогі кожному щиро віруючому християнину й назавжди закарбовуються в його серці.

Подорож ікони відбувається в рамках проекту “Світ віри Інституту прав людини і запобігання екстремізму та ксенофобії” (ІПЛЕКС) за підтримки Міжнародного благодійного фонду Олександра Фельдмана, з благословення православного патріарха Єрусалимського Теофіла III, який є членом Наглядової ради ІПЛЕКС, і за участю Української православної церкви.

Джерело: 20 Хвилин