За комунальні борги у житомирян відбиратимуть машини

ДАІшники отримали інструкцію із затримання автомобілів осіб, які мають борги за кредитами, квартплаті та аліментами і перебувають у зв’язку з цим у розшуку.

Таке право інспектори отримали ще 25 січня, коли Кабінет міністрів своєю постановою N54 вніс зміни в порядок тимчасового затримання та зберігання транспортних засобів на спеціальних майданчиках і стоянках, затверджений ще в 2008 році. Проте досі активно ця норма співробітниками ДАІ не застосовувалася, пише “Комерсант-Україна”.

Тепер регламент передбачає, що співробітники ДАІ повинні викликати евакуатор для доставки транспортного засобу, скласти акт огляду та тимчасового його затримання у присутності двох свідків і представника організації, яка доставляє автомобіль на спеціальний майданчик чи стоянку. Після цього ДАІ зобов’язана повідомити державному виконавцю про тимчасове затримання транспортного засобу протягом трьох діб. Повернення його власнику проводиться тільки на вимогу державного виконавця. Зі свого боку банкіри позитивно оцінили намір ДАІ допомогти їм у боротьбі з недобросовісними позичальниками.

“У нас існує думка, що якщо я не плачу по кредиту, то це проблема не моя, а банку. Тож якщо ДАІ дійсно буде забирати автомобілі і оперативно інформувати про це банк, то проблему заборгованості можна буде вирішити”, – сказав директор департаменту продуктів і маркетингу для приватних клієнтів “Райффайзен Банку Аваль” Євген Дем’янов.

Втім, оголошення позичальника в розшук відбувається вкрай рідко (0,1% усіх прострочень платежів), тому повернення банку заставних автомобілів навряд чи кардинально виправить ситуацію з погашенням проблемних боргів.

Джерело: kommersant.ua