Зубко про чесні вибори: “Опозиція грає у шахи, а метод влади – чапаєва”

Опозиція на Житомирщині стверджує, що виборча кампанія проходить нечесно. “Немає рівності можливостей, бо влада застосовує адмінресурс”, – бідкаються опозиціонери.

Та не лише про скарги на адмінтиск збоку влади йшла мова під час прес-конференції керівника штабу ОО на Житомирщині Геннадія Зубка. Говорили й те, що проти громадян, які, на їхню біду, думають інакше ніж того велить Партія (якого регіону, усі ми знаємо), і проявляють свою позицію публічно, а не вдома на кухні, у нашій області починають вчиняти насильство.

Днями на подвір’я керівника Любарського районного штабу “Батьківщини” Людмили Рогальської проник невідомий у масці і почав погрожувати. Ніби справді переймаючись її подальшою долею, вісник наполегливо “радив” припинити займатися політичною діяльністю. Родина Рогальської написала заяву до міліції.

29-го вересня невідомі “доброзичливці”, спаливши ферму довіреної особи єдиного кандидата від опозиції у окрузі №67 Сидора Кізіна Василя Кіндрася, написали на цегляній стіні зворушливе побажання: “Цінуй життя”, яке сам адресат “чомусь” сприйняв за погрозу. Пожежники кажуть, що версія підпалу – найвірогідніша.

А ще Геннадій Зубко повідомив про те, інший кандидат від Об’єднаної опозиції, який йде по Коростеню Андрій Озерчук потерпає від стеження невідомими особами, яке він помітив нещодавно.

– За усіма трьома фактами подані заяви до міліції, – стверджує Зубко.

Ну і щодо фактів застосування адмінтиску, які, якщо їх порівнювати з погрозами, підпалами і переслідуваннями є не такими брутальними, але від того, не менш показовими, засвідчуючи “ручну” демократичність виборчої кампанії в Україні.

Неуповноважена особа Шапран Т.В. у останній день передбаченого законом терміну подала в ОВК №11 кандидатури від 9-ти політпартій до складу дільничий виборчих комісій округу №65.

Подання від імені цих партії було здійснено без відповідних довіреностей від них. Виборча комісія замість того, щоб відхилити такі “подання”, залишила їх. А наступного дня більшістю голосів ухвалила рішення і зареєструвала їх як такі, що подані своєчасно уповноваженою особою.

“На цих виборах влада намагається сформувати ДВК з представників підставних нікому не відомих партій, які обслуговуватимуть її інтереси”

Геннадій Зубко

ВО “Батьківщина” подала позов до суду і виграла. Феміда скасувала рішення ОВК у цій частині як протиправне, і зобов’язала виключити подання дев’яти партій зі списку кандидатур до ДВК.

Другий приклад – приїзд Гриценка в Овруч. Народному депутатові відмовили у приміщенні будинку культури, бо там мала бути репетиція хору. Зустріч провели біля дверей закритого будинку культури. Зрозуміло, що ніякої репетиції у ньому не проводилося.

Керівникам житомирських шкіл повідомлено, що гряде реформування освітньої галузі і вже найближчим часом з директорами підписуватимуть контракти. Дали прозорий натяк: хто співчуватиме опозиції, дозволяючи проводити зустрічі у колективах з опозиційним кандидатом – контракта не отримає.

Геннадій Зубко переконаний, що “нинішні вибори в Україні, – екзамен на демократію, який наша нинішня влада з тріском провалює”

Останній приклад тиску на членів виборчих комісій від опозиції стався вчора. Як повідомив Геннадій Зубко, 2 жовтня, в Ружинському районі, в селі Вчорайше, до простої жінки, Бриз Надії Тарасівни, члена дільничної виборчої комісії від Об єднаної опозиції «Батьківщина» прийшли представники Обласного управління по боротьбі з економічною злочинністю. Ця жінка на місцевих виборах 2010-го року працювала головою селищної виборчої комісії. Від неї хотіли отримати пояснення про видачу премії трьом членам виборчої комісії 2 роки тому на місцевих виборах. Загальна сума премії на трьох склала 900 гривень. На четвер, 4 жовтня, Надія Бриз викликана на допит в УБЕП, куди піде з адвокатом від Об єднаної опозиції.

«Це той рівень, яким повинен займатися УБЕП? Вважаю, що це ніщо інше, як спосіб залякування членів комісій від опозиції. Влада всіма способами намагається втриматися біля корита. Щоб захистити результат, Об єднаній опозиції і її мажоритарним кандидатам необхідно перемагати з великим запасом голосів. Ми готові захищати наш результат, але закликаємо всіх прийти на вибори, бо в такій боротьбі важливий кожен голос», – підсумував Геннадій Зубко