Чи опиниться у Клітчині житомирська гребля?

Сьогодні в Україні ніби є місцеве самоврядування.

У Конституції і Законах України чітко визначено, що більшість питань життєдіяльності місцевих громад вирішують саме місцеві муніципалітети. Реально ж вирішити низку проблем самостійно вони не можуть.

Показовою є ситуація, що склалась навколо житомирської греблі, що біля Голови Чацького. 1997 році греблю визнали аварійною, наступного року був підготовлений проект реконструкції гідроспоруди. Але протягом 15 років держава, яка до 2008 року була власником греблі, виділила на ремонт лише 800 тис. грн.

Нарешті у 2012 році постановою Кабінету Міністрів України було виділено 10 млн. грн. на капітальний ремонт греблі, але станом на 18 листопада 2012 року у Житомир кошти не надійшли.

Профінансувати ремонт гідроспоруди із місцевого бюджету, на сьогодні неможливо, адже таких великих коштів просто немає. Тому залишається два шляхи виходу із ситуації.

Перший

Чекати доки Кабмін все ж таки виділить кошти на реконструкцію. І сподіватися, що до того дня гребля залишиться на тому ж місці, а не десь у Клітчині. Результати водолазних обстежень греблі, які проводились у 2001, 2003 та 2008 роках, показують тенденцію до збільшення тріщин у тілі греблі та правобережному і лівобережному її устоях.

Але як бачимо реалій попередніх 15 років, позиція центральної влади до проблем регіонів навряд чи зміниться у кращу сторону.

Другий

Шукати інвестора. Ремонтувати греблю спільними зусиллями місцевої влади та інвестора, та, звичайно, здавати якусь частину греблі чи мереж в оренду для будівництва електростанції. Тобто ціна питання – оренда інвестором частини мереж вже відремонтованої греблі, оскільки здавати в оренду чи приватизовувати аварійну споруду заборонено законом.

Вся складність ситуації полягає в тому, що час спливає, а гребля і надалі руйнується. І цей втрачений час може призвести до жахливих наслідків.

Читайте на Репортері: У Житомирі під воду може піти ряд об’єктів міської інфраструктури

Так хто ж все-таки відремонтує цю греблю??? Вирішення цього питання знаходиться у руках влади Житомира, адже тепер гребля знаходиться на балансі міста. Який варіант виходу із ситуації вибере влада залежить від міського голови Володимира Дебоя та депутатів.

Який варіант вирішення проблеми найбільш реалістичний? Десятки мільйонів коштів на реконструкцію греблі можуть виділити лише великі підприємства і держава, позицію якої, стосовно проблем із греблею, ми спостерігаємо останні 15 років.

Володимир Дебой заявляє про готовність працювати із приватними інвесторами, аби тільки вирішити проблему аварійності греблі.

Вирішення питання побачимо на найближчій сесії міської ради.