“Ці аборигени сидять на нашому золоті”. Село Чайківка на Житомирщині ризикує усім

“Ці аборигени сидять на нашому золоті”, – приблизно так, перефразовуючи відомий вислів з фільму “Аватар”, мислять ініціатори розробки нових титанових родовищ на Житомирщині.

Аборигени – жителі українських сіл, маленькі безправні істоти, яким, щоб їх упокорити сказали, що джерелом влади в Україні є народ.

Село Чайківка Радомишльського району стоїть на титановій жилці. Аборигенів, які сидять на золоті треба посунути. Розмови про демократію, верховество права, конвенції, цінності, екологію нідочого, коли мова йде про розробку ільменіт-титанових родовищ.

Інвестор Дмитро Фірташ не приховує своїх намірів витягнути з землі на якій живуть поліщуки цінну руду. В коментарі телеканалу ТВі він, прощаючи темним селянам нестратегічність мислення, дивувався їх незгоді віддати свої землі на знищення. “Ми їм ще нічого не пропонували, а вони вже протестують. От коли запропонуємо, тоді й будемо шукати шляхів порозуміння”, – сказав Фірташ.

Титанова сировина після збагачення на вагу золота. Очевидно ціна настільки висока що дозволяє втручатися і нищити життя українців, які проживають віками на своїх землях.

Читайте! Життя на Житомирщині планують знищити за сценарієм фільму Аватар

Чайківка заснована у 18-му столітті. Це старе село. З славними традиціями. Нині тут мешкає 720 селян. Мальовнича місцевість. Люди займаються селянським господарством, садять городи, пасуть корів, є навіть овечки. Селяни не зубожілі, бо працьовиті. Алкоголіків небагато. В село прийшов толковий орендатор. Поля засаджені картоплею, зерновими. Люди отримують вчасно сплату за оренду паїв, працюють. Потроху машини купувати стали.

Родюча земля щедро винагороджує чайківчан. Звісно, хотілося б кращих доріг, оплачуваних робочих місць. Тепер у жителів цього села єдине бажання – щоб хоча б все залишилось так як є.

Не треба їм не тих робочих місць, не обіцянок прокласти дорогу, відремонтувати клуб, ще якихось подачок. Вони розуміють, що самого села може не стати. Чайківка стоїть на титановій жилці у самому центрі Торчинського родовища.

Спеціалісти з області в останній час навідаються у село щоб заспокоювати переляканий народ. Мовляв, не переживайте. Не так вже й боляче буде. Просто закрийте очі і вже не так страшно…

З цих візитів чайківчани дізналися таке, від чого коси піднімаються.

“Нам так і сказали: якою може бути відстань від кар’єра до села, коли саме село стоїть посеред титанового родовища? Ми були шоковані,” – розповідає Репортерові Житомира координатор руху опору “Врятуємо Полісся” по Радомишльському району Юрій Докіль.

Люди злякалися, побачили у своїх очах реальну загрозу, як їх, немов тих жителів планети Пандора з фільму “Аватар” силою поженуть з рідної землі, на якій вони народилися, звідки йде їхнє коріння, знищать екскаваторами знайомі з дитинства дерева і поля, краєвиди рідної землі.

На сході села, який відбувся на початку червня 2012-го року 100% чайківчан підписалися проти надання земель сільради під риття титанових кар’єрів. Жодна людина не проголосувала за. Це протокольно засвідчили.

Стаття 5 Конституції України. Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Народ здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування.

Справді? А може все таки перестати кривити душею і внести зміни до Конституції у яких чесно прописати, що носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є олігархи. Тоді все стане на свої місця і вже не треба буде грати роль, що народ у цій країні має хоч якусь цінність і взагалі його думка комусь цікава.

Так ось. Проходять вибори до ВР і на Житомирщині піднімається титанове питання. Всі знали що так буде. 22 листопада, тобто завтра на сесії обласної ради очевидно з голосу протягуватимуть рішення щодо виділення земель Коростишівського, Радомишльського, Черняхівського районів під розробку Торчинського родовища площею 6129 га та Кропивненського родовища титанових руд на землях Ягодинської сільської ради Володарсько-Волинського району на площі 154,7 га.

Протягуватимуть. Це слово ми вжили непадково. А тому що:

Титанове питання не отримало схвалення постійної комісії

Одразу ж на комісії представники обласної влади Житомирщини не згаяли нагоди остудити радість “борців за екологію”, нагадавши, що рішення комісій мають РЕКОМЕНДАЦІЙНИЙ характер, а це означає, що будь-який депутат, а депутати у нас мають право ініціативи, може поставити це питання в порядок денний з голосу під час засідання сесії.

Депутат обласної ради від опозиції Руслан Годований підтвердив Репортерові Житомира ймовірність таких спроб збоку представників провладної Партії Регіонів, яка має більшість в обласній раді.

Обласна рада є представником інтересів громади Житомирщини. Не хочеться сильно ображати депутатів і шанованих членів президії Житомирської обласної ради шостого скликання, бо вони дуже не люблять, коли непрофесійні і до того ж продажні журналісти “викривляють”, а краще сказати “спотворюють” їх святу благодійність на благо простих людей, але складається враження, що ті, хто голосуватиме завтра за нищення всього живого на Житомирщині заради титану, або не знайомі з волевиявленням жителів села Чайківка, які є джерелом влади, принайні на землях своєї сільради точно, або їхні очі вже закриті на це і жодні заклики схаменутися, пожаліти людей, будуть, що собака у плоті гавкає…

Жителі Чайківки завтра їдуть у Житомир на пікет. Замовили на місцевому автотранспортному підприємстві автобус. І тут починається “концерт”. Юрій Докіль отримує дзвінок з АТП про те, що автобус надати не можуть, типу ДАІ “наїжджає”. Вивляється, як тільки жителі Житомирщини збираються на мітинг, турбота влади про безпеку перевезень громадян стає настільки сильною, що в чи не усіх автобусах знаходяться несправності, які недозволяють їм виходити на лінію. Зрозуміло, що обов’язок ДАІ контролювати безпеку перевезень – дай Боже їм здоров’я, але оці співпадіння, коли не випускають з району автобуси, які везуть незгодних на мітинг, ну дуже явні…)

Юрієві Докілю сьогодні повідомили, що можливо навіть рейсовий автобус завтра знімуть. Саме завтра. І звісно ж не через мітинг у Житомирі. Але жителі Чайківки все одно поїдуть під стіни ЖОДА. І…

Завтра Облраду у Житомирі пікетуватимуть через титан

Гроші збирали всім селом. Зараз у касі 7,5 тисяч гривень.

Кажуть через місяць кінець світу… Для жителів Чайківки якщо обласні депутати відвернуться від їхніх благань він настане трохи пізніше. Але буде справжнім.

Сергій Фещенко