Новий Закон України про обмеження місць паління обговорювали в Житомирі. ФОТО

Представники кафе, барів та ресторанів міста Житомира 28 листопада в форматі круглого столу обговорили норми нового Закону України щодо обмеження місць паління, які набувають чинності з 16 грудня 2012 року.

Організатори заходу – Молодіжна громадська організація «Сучасний Формат», Центр громадянського представництва «Життя», Фонд громади Житомира, коаліція громадських організацій «За вільну від тютюнового диму Україну».

Участь у круглому столі взяли: Жанна Соловйова, голова правління Молодіжної громадської організації «Сучасний Формат», Андрій Скіпальський, керівник проекту «Україна без тютюнового диму», ГО «Життя», Костянтин Красовський, завідувач відділом контролю над тютюном інституту стратегічних досліджень МОЗ України та Анатолій Євдощук, заступник голови правління Фонду громади Житомира.

Учасники заходу мали змогу ознайомитися із особливостями впровадження норм нового Закону, отримали корисну інформацію щодо європейського досвіду заборони тютюнопаління в місцях громадського харчування та громадських місцях, а також змогли отримати відповіді на хвилюючі питання від фахівців.

Закону України № 4844 щодо звільнення робочих та громадських місць від тютюнового диму набирає чинності 16 грудня 2012 року. Новий закон повністю забороняє куріння тютюнових виробів, електронних сигарет і кальянів у приміщеннях закладів ресторанного господарства. Можна буде палити за межами приміщень кафе, барів, ресторанів, нічних клубів та дискотек. Новий закон передбачає відповідальність за розміщення попільничок у закладах ресторанного бізнесу, до фізичних осіб буде застосовуватись штраф у розмірі від 51 до 175 грн. згідно Кодексу про адміністративні правопорушення, на заклад громадського харчування буде накладатися штраф у розмірі від 1 до 10 тисяч гривень.