“Левицький – верни Житомиру воду!” Мітинг під обленерго. ВІДЕО. ФОТО. Позиція Дебоя і Самчука

ПАТ “Житомиробленерго” відключило від електропостачання за борги станцію третього підйому водоканалу.

Без води залишилися жителі Польової, Крошні, Малікова, вулиця Клосовського. Верхні поверхи не отримують води через знеструмленість підкачки.

Житомиряни прийшли під стіни обленерго вимагати воду. Репортер спитав пікетувальників звідки вони знають, що вимагати дати воду треба саме в обленерго, а не пікетувати водоканал? “Ми вчора по телевізору подивилися, що обленерго відключив електрику водоканалу – значить він і залишив нас без води”, – кажуть житомиряни.

Три дні мешканці міста потерпають від перебоїв з подачею води.

В самому обленерго вирішили відключити третій підйом житомирського водоканалу, мотивуючи це незадовільною ситуацією зі сплатою за спожиту електрику.

Так, у листопаді 2012-го обсяг очікуваного споживання водоканалом електрики сягає 3 мільони 800 тисяч гривень, а сплатили лише 1 мільйон 135 тисяч. При цьому обленерго нагадує, що загальний борг житомирських водопостачальників перед енергетиками сягає 10 мільонів гривень.

Десять мільйонів – сума невелика, порівнюючи з боргами водоканалу піврічної давнини. Нещодавно Житомир отримав 32 мільойни гривень на погашення заборгованості за електропостачання. Через збитковий тариф на воду, який держава, з популістичних, або якихось інших міркувань, не піднімає, за декілька місяців борг Житомирводоканалу знову зріс.

Міський голова Володимир Дебой сьогодні продемонстрував журналістам гарантійний лист за підписом першого заступника міністра мінрегіонбуду Олександра Аліпова, де вказано, що держава у найближчий час відшкодує в повному обсязі заборгованість КП «Житомирводоканал» за спожиту електроенергію перед Житомиробленерго. Міський голова також додав, що сьогодні на стадії погашення боргу перебуває 3 мільйони гривень.

Володимир Дебой наголошує на тому, що те, що сплачують за воду житомиряни – це усього 50% від реальної вартості води. Приймати рішення про підняття тарифу влада міста не має повноважень – регулюванням вартості води займається відповідна нацкомісія. Міський голова неодноразово наголошував про це на рівні держави, однак центральна влада воліє давати раз у півроку велику суму дотації, при тому, що за електрику водоканал повинен розраховуватися щомісячно.

Житомирянам, які третій день сидять без води, сьогодні урвався терпець. ВІДЕО РЕПОРТЕР ЖИТОМИРА

Міський голова стурбований, що заручником цієї ситуації стали жителі міста, оскільки вони у повному обсязі сплачують за воду і мають право на її безперебійне постачання.

Мер – винний

Ситуацію з відключенням води Репортеру Житомира прокоментував Олег Самчук, депутат міської ради, регіонал, який голосував за недовіру секретарю Леонченко, виконувач обов’язків заступника комерційного директора ПАТ “Житомиробленерго”.

Регіонал одразу ж пішов у атаку на мера Житомира. Каже, можна вирішити всі питання, якщо міський голова тримає слово. “Цю ситуацію має контролювати міський голова, – каже Самчук. – Обленерго розуміє проблеми водоканалу і саме тому були сформовані графіки реструктуризації заборгованості. Енергопостачальна компанія не вимагає від водоканалу 100%-ї сплати за електроенергію, а хоча би 50% від економічної собівартості тарифу на воду в Житомирі. На кінець місяця ми маємо сплату нижче цього показника. Тому правління й прийняло рішення щодо обмеження енергопостачання об’єктів КП «Житомирводоканал»”, – каже Самчук.

На думку регіонала, який не знайшов порозуміння з міським головою, саме мер міста, не чекаючи подачок з Києва, мав би погасити недостатність фінансування шляхом перерозподілу з місцевого бюджету. Як варіант – взяти кредит, але не допускати до такої ситуації з боргами.

Загалом енергетик Самчук, якого ЗМІ назвали одним з бажаючих сісти у крісло секретаря міської ради, не бачить жодного взаємозв’язку у тому, що відключення компанією у якій він працює третього підйому водоканалу сталося у період торгів за крісло секретаря міської ради. Нагадаємо, Самчука називають одним із претендентів на роль консолідатора зусиль депутатського корпусу і виконкому.

Каже – це смішно, бо він на ці процеси впливу не має.

– Я усього-навсього відповідаю за надходження коштів по районах, а питання реагування на заборгованість приймає правління компанії. Я не входжу до складу правління і, відповідно, жодних важелів впливу на його рішення не маю, – каже Самчук.

Депутат каже Репортеру, що він за те, щоб все вирішувати шляхом переговорів, але Дебой нічого не робить для вирішення проблеми.

Мер – невинний

У той же час міський голова Володимир Дебой називає популіськими заклики гасити заборговність комунальних підприємств з міського бюджету.

– Та жодного бюджету не вистачить, щоб закрити ці проблеми, тому що це десятки мільйонів, а бюджет розвитку міста – усього 20 мільйонів гривень – каже Дебой.

Очільник міста наголошує – місто самотужки цю проблему не вирішить. Так, 32 мільйони заборгованості водоканалу перед обленерго нещодавно компенсував державний бюджет. “Якщо держава вирішила, що платити за воду житомиряни мають на половину нижче її реальної собівартості, то саме держава і повинна вчасно і у повному обсязі компенсовувати різницю у тарифах. Не може підприємство, або міський бюджет профінансувати зобов’язання держави”, – каже мер Житомира.

Отож, єдиним виходом з ситуації, що склалась, є підняття тарифу на воду до рівня його собівартості. Але це не питання сьогоднішнього дня. Нині міській владі та ПАТ “Житомиробленерго” треба повернути людям воду, досягнувши домовленостей щодо погашення боргу, тим більше, що є державні гарантії.

Вийшло так, що заручниками державного популізму стали жителі Житомира

Зрозуміло, що якщо доведуть водоканал до банкрутства, то його віддадуть у приватні руки. А приватний власник ніколи не працюватиме собі у збиток. Він встановить на воду для населення такий тариф, який дасть йому навіть не покриття видатків, а прибуток. І всі зрозуміють, що так і треба і платитимуть скільки скажуть.

Питання у тому, чим гірше комунальне підприємство, якому не дозволяють підняти тариф? Воно ж теж має право не лише на покриття своїх видатків, а й на розвиток, модернізацію. Тим більше, що комунальний водоканал сплачує мільйонні податки у місцевий бюджет, перебуваючи на загальній системі оподаткування.

До чого призводить популізм у тарифній політиці щодо водоканалів ми бачимо у Житомирі – жителі районів, де вимкнена вода вичерпали усі навколишні криниці.

Житомирянка Людмила розповіла журналістам, що біля живого джерела води у районі, де вона мешкає – кількасотметрові черги

Людям немає як помитися. І це при тому, що вони 100-во сплачують за воду.

Те, як житомиряни вимагали сьогодні під обленерго воду, за яку сплачують – ФОТО РЕПОРТЕР ЖИТОМИРА: