У Житомирі під воду може піти ряд об’єктів міської інфраструктури

Гребля на річці Тетерів відома своїм величним виглядом, красою. Останнім часом більше уваги їй приділяється з іншого боку – необхідності ремонту, утримання та догляду.

Гребля розташована у глибокому каньйоні в місті Житомирі, споруджена у 1962-1965 роках і експлуатується з березня 1965 року. Водозливна гребля виконана із пустотних залізобетонних елементів. До складу гідровузла входять: водосховище, водозливна гребля, право- та лівобережний устої та водовипускна споруда. До 2008 року гребля перебувала в державній власності і знаходилася в оперативному віданні ВАТ «Льонотекс».

У листопаді 1997 року за даними водолазного обстеження та згідно з висновками науково-дослідного інституту будівельних конструкцій Держбуду України гідроспоруда визнана аварійною. У наступному році ВАТ «Укрводпроект» розробив робочий проект щодо капітального ремонту водонапірної греблі. Вже 15 років гребля віднесена до II-ї групи ризику виникнення надзвичайних ситуацій і потребує комплексу інженерно-технічних запобіжних заходів.

Можливі наслідки руйнування

Зруйнування греблі призведе до виникнення надзвичайної ситуації регіонального рівня, загибелі людей, значних матеріальних витрат. Буде затоплено, зруйновано або пошкоджено ряд об’єктів міської інфраструктури (мости, газопроводи, водопроводи, окремі об’єкти життєзабезпечення), а також 180 житлових будинків з населенням близько 1120 мешканців. На тривалий час буде порушено умови життєдіяльності жителів міста.

Нинішній стан справ

Клопотання про необхідність фінансування ремонтних робіт було порушено у 1998 році перед Президентом України. Впродовж 2001-2003 років Кабінетом Міністрів України було виділено тільки 800,0 тис. грн., що не дозволило завершити весь комплекс робіт. Зважаючи на скрутну фінансову ситуацію підприємства ВАТ «Льонотекс» рішенням міської ради від 06.02.2008 №548 греблю передано у комунальну власність міста на баланс комунального підприємства по експлуатації штучних споруд.

У 2001, 2003 та 2008 роках проводилось водолазне обстеження греблі, яке показало тенденцію до збільшення тріщин тіла греблі. На сьогоднішній день, за умови що за період до 2012 року погіршення стану споруди не відбулось, орієнтовна вартість робіт для капітального ремонту гідровузла становитиме понад 13 млн. грн.

По питанню завершення ремонту греблі керівництво міста та області неодноразово зверталося до президента та Кабінету Міністрів України, Міністерства з надзвичайних ситуацій. Відповідно до Розпорядження Кабінету Міністрів України від 21.03.2012 № 117-р «Деякі питання використання у 2012 році державних капітальних видатків» (із змінами) на проведення ремонту греблі на р. Тетерів передбачалося виділення в 2012 році коштів в сумі 10 млн. грн., однак на даний час кошти не надійшли.

Проблема ремонту греблі нагальна і потребує термінового вирішення. Міський та обласний бюджети не змогли в повному обсязі забезпечити фінансування проведення ремонту греблі. За останні 15 років, з часу визнання греблі аварійною, було виділено лише 800 тис. грн.

Враховуючи складність ситуації, можливість виникнення техногенної небезпеки регіонального рівня, вишукуються альтернативні шляхи проведення ремонту греблі, зокрема залучення до проведення ремонту греблі приватних інвесторів.