ДАІшники Житомира завантажили машину на евакуатор разом з водієм

Житомирянина Олександра Литвинчука, Президента Міжнародної молодіжної громадської організації «Проект ВОДЕНЬ», яка залучає молодь до реалізації культурних, громадських, інноваційних проектів, напередодні дня захисника вітчизни житомирські ДАІшники завантажили на евакуатор разом з машиною.

Водій каже – дії працівників ДАІ були неправомірні, інспектори стверджують – діяли в межах законодавства.

Ситуація з ДАІ коштувала Олександру більше тисячі гривень. Водій подав скаргу в Генеральну прокуратуру України, Прокуратуру Житомирської області.

Водій вимагає від контролюючих органів дати правову оцінку діям інспекторів ДАІ.

“22-го лютого я ремонтував машину. Після проведення ремонту треба було перевірити, чи все зроблено належним чином. Виїхали на «обкатку» в місто. За кермом сидів механік, – розповідає Репортеру Олександр.

На Щорса-Котовського в напрямку Михайлівської нас зупинив «Беркут». Перевірили документи. Посвідчення водія в механіка не було. Проте в мене було й посвідчення й техпаспорт. Я міг далі продовжувати рух. Але нас не відпустили. В механіка «занюхали» спиртне – годину тому він випив пляшку пива, але в стані алкогольного сп’яніння не перебував.

«Беркут» викликав ДАІ. Механік дав пояснення, що він випив пляшку пива. На нього склали протокол, він його підписав. Тут можна було б нас і відпустити, бо я пересів би за кермо, оскільки мав на це право, бо це моя машина. Але ДАІшники мені сказали, що я теж п’яний. Я кажу – перевірте. Вони відмовились. Натомість викликали евакуатор.

Такі дії я розцінив як неправомірні. Захищаючи свою власність, я закрився в автівці. Отак мене разом з машиною й відбуксирували на штрафмайданчик ДАІ. Там, щоб витягнути мене з салону, ДАІшники ломом виломали передні водійські двері та пошкодили передні пасажирські.

Після чого мене силоміць викинули з машини та не віддавши особисті речі та не провівши їх опис, видворили з території.

Наступного дня моя сестра, яка є власницею автомобіля заплатила 350 гривень за «послуги» евакуатора, 175 – за «послуги» стоянки на штрафмайданчику. Біля 1000 гривень коштує ремонт дверей, відшкодовувати вартість якого ДАІшники, звісно ж, не збираються.”

Генеральна прокуратура України
м. Київ, вул. Різницька 13/15

Прокуратура Житомирської області
10008, Житомир, вул. 1-го Травня, 11

Дорожний контроль
roadcontrol.ua@gmail.com

гр. України Литвинчук Олександр
Миколайович

СКАРГА на неправомірні дії працівників відділу ДАІ в м. Житомирі

Я, громадянин України, Литвинчук Олександр Миколайович 30.06.1977 р.н., 22 лютого 2013 року знаходився в автомобілі, в тверезому стані, Ланос держ. № АМ0923АІ (надалі- автомобіль/автотраспортний засіб), яким керував мій знайомий, затриманий працівниками ДАІ (а саме Мартенюком) та примусово, автомобіль разом зі мною, загрузили на евакуатор який разом зі
мною транспортували на штрафмайданчик, де працівники ДАІ разом з евакуаторщиками виламали ломом двері і насильно витягли мене з машини.

В машині знаходились цінні речі які працівники ДАІ відмовились описувати, а саме кошти на суму 12000 (дванадцять тисяч) гривень, моє посвідчення водія, закордонний паспорт, витяг з державного реєстра про те що я являюсь президентом Міжнародної громадської організації “Водень”, посвідчення керівника відділу по боротьбі з корупцією, та інші мої та речі мого знайомого.

Факт транспортування евакуатором машини з водієм Репортеру підтвердили в ДАІ Житомирщини.

Екіпаж працював вночі. Машину зупинив «Беркут».

– Працівники міліції (у т.ч. «Беркуту») мають право зупиняти машини й перевіряти документи, – кажуть в ДАІ.

На механіка, через його відмову проходити медогляд, в присутності двох свідків склали протокол про керування в стані сп’яніння.

Після цього, зі слів ДАІ, обурюватись починає пасажир, власник машини. Але не на дії працівників ДАІ, а на механіка, якого він посадив за кермо, бо з його слів, сам випив. Тобто ДАІ стверджує, що пасажир проговорився, що вживав, після чого експертизу щодо наявності алкоголю в крові можна було вже не проводити.

Почувши таке «зізнання» ДАІшники, викликали евакуатор, бо в випадках, коли немає тверезих, які могли б керувати, машина відправляється на штрафмайданчик.

В свою чергу Олександр Литвинчук каже, що в ДАІ немає підтверджень, що він таке говорив, так само як і жодних доказів, які б свідчили проти нього.