“День Святого Валентина – світське свято”, – Михайлівський кафедральний собор Житомира

Вважається, що День Святого Валентина у християнські часи замінив собою язичницьке свято луперкалій (на честь бога Фавна; за іншою версією, на честь богині кохання Юнони), який відзначався щороку 14 лютого.

Ця заміна сталася 496 року за розпорядженням Папи Римського Геласія I.

Широкої популярності в Західній Європі це свято набуло після XV століття. За переказом, винахід «валентинки» приписують герцогу Орлеанському Шарлю. 1415 року, перебуваючи в англійському полоні після битви під Азенкуром, він нібито надсилав із лондонської в’язниці віршовані любовні послання своїй дружині.

Одна з тодішніх «валентинок» нині зберігається в Британському Музеї.

У США свято відзначають з 1777 року, у нас в Україні з 1992 року. У Римсько-Католицькій Церкві св. Валентин офіційно вважається не покровителем закоханих, а покровителем людей, які страждають на нервові захворювання: ікони часто зображують Валентина в одязі священика або єпископа, який оздоровлює юнака від епілепсії.

За церковними переказами, на могилі св. Валентина один юнак, хворий на епілепсію, довго молився — і видужав. Загалом у римо-католиків є 16 Святих Валентинів і дві Святих Валентини. У календарі Української Православної Церкви Київського Патріархату 14 лютого згадуються лише святі Трифон, Перпетуя, Сатир, Ревокат, Саторнил, Секунд, Феліцитата, Петро та Вендиміан.

Натомість пам’ять трьох святих Валентинів українська Церква відзначає 7 травня, 19 липня, 12 серпня.

Про це інформує прес-служба Свято-Михайлівського кафедрального собору м.Житомира.

Крім того, у «Житіях святих» згадуються два Валентини: перший — єрусалимський диякон, мученик Святої Церкви (згадується 16 лютого). Другий належить до Севастійських Мучеників (22 березня).

З нагоди «Дня закоханих» директор Інституту родини та подружнього життя (м.Львів) Юрій Підлісний звернувся до молоді: «Сьогоднішній світ переживає драматичні зміни, пов’язані із глобалізаційними процесами. Вони — цікаві і, водночас, багато в чому суперечливі та незрозумілі. Один із них – взаємопроникнення культур, традицій та звичаїв.

Сучасна молода людина сприймає як звичне і самозрозуміле те, що для молодого покоління 10-20 років тому видавалось чужим і невідомим, часом ворожим. Таким є поширення в Україні звичного у західному світі свята святого Валентина… Це свято дає щоразу особливу нагоду задуматися над суттю любові, на якій, за словами Ісуса Христа, основується увесь закон і пророки…

На жаль, ми стаємо свідками як любов та гідність людини підмінюється, пристрастю і пропагуванням сексу, відірваного від подружжя, а саме свято перетворюється на комерцію і гонитву за зиском. Гідність чоловіка і жінки розтоптують, зводячи людину до предмету маніпулювання і до об’єкта чуттєвої насолоди, а вірність і взаємна пошана висміюються.

Дорога молоде, кожне покоління переймає від своїх батьків традиції свого народу, плекає їх, збагачує; нерідко переймає щось від народів інших, але теж творить своє, намагаючись створити щось цінне, гідне подиву і перейняття наступними поколіннями.

Приймаючи свято закоханих будьте свідомими свого вибору! Що ви святкуєте? Чисту і вірну любов чи тілесну хтивість, до якої підштовхують ті, хто зацікавлені в наживі за будь-яку ціну?».