Генпрокурор, прокурор Житомирщини, народні депутати дізнаються про скандальну діяльність голови сільради Андрія Степанчука. ТЕКСТ ЗВЕРНЕННЯ

Громадські організації «Верховенство права», «Антикорупційний рух Півдня» та «Антирейдерський рух» звернулись із заявами до Генерального прокурора України, прокурора Житомирської області та народних депутатів України щодо порушення земельного законодавства головою Поліської сільської ради Житомирської області Степанчуком Андрієм Івановичем.

Про це інформує сайт “Верховенство права”.

Громадський активістам стало відомо, що керівники міліції і прокуратури отримали на своїх родичів земельні ділянки за сприянням сільського голови Поліської сільської ради Житомирської області Андрія Степанчука та на його прохання сфабрикували кримінальну справу проти його колишньої цивільної дружини Наталі Прищепи. Про це стверджує джерело.

Дивіться! На Житомирщині сільський голова “нацькував” на коханку міліцію. ВІДЕО

За сприянням голови Поліської сільської ради Андрія Степанчука на 20-й сесії 6-го скликання Поліської сільської ради було прийнято Рішення № 165 «Про надання дозволів на виготовлення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок в приватну власність для будівництва, обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд» згідно яким земельні ділянки площею 0,15 гектарів отримали наступні особи:

Калітко Надія Василівна, яка виявилась дружиною начальника Коростенського райвідділу міліції УМВС України в Житомирській області полковника міліції Віктора Калітки;

– Інна Юріївна Терещенко, яка є колишнім працівником Коростенської прокуратури, а нині діючим працівником прокуратури в Житомирській області;

– Лєшко Микола Миколайович, котрий є законним чоловіком судді Коростенського суду Лєшко Світлани Миколаївни;

– Арешонкова Тамара Миколаївна, яка є дружиною колишнього керівника Коростенської районної адміністрації, нині першого заступника голови Житомирської обласної Ради Арешонкова Володимира Юрійовича.

“Антирейдерський рух” говорить про те, що деякі з вищезазначених осіб безпосередньо чи опосередковано приймали участь у сфабрикуванні кримінальної справи проти цивільної дружини голови Поліської сільської ради Наталі Прищепи за статтею 296 ч. 1 ККУ «Хуліганство».

Всі ці земельні подарунки голови Поліської сільської ради чиновникам є грубим порушення земельного законодавства і, як наслідок, є незаконними.

Громадські організації в своїх заявах просять провести перевірку та у випадку наявності порушень притягнути голову Поліської сільської ради Андрія Степанчука до кримінальної відповідальності за зловживання владою та службовим становищем.

___________________________________________________________________________

Генеральному прокурору України
Пшонка Віктору Павловичу
01011, м. Київ, вул. Різницька, 13/15

Прокурору Житомирської області
Проценко Ігорю Олексійовичу
10008, м. Житомир, вул. 1 Травня, 11

Народному депутату України
Кличку Віталію Володимировичу
01004, м. Київ, вул. Пушкінська, 32-а

Народному депутату України
Тягнибоку Олегу Ярославовичу
01025, м. Київ, вул. Б. Хмельницького, 59-в, оф. 12

ЗАЯВA про порушення земельного законодавства:

Громадська організація «Верховенство права» обурена останніми повідомленнями засобів масової інформації стосовно того, що керівники міліції і прокуратури Коростенського району Житомирської області отримали на своїх родичів земельні ділянки за сприянням сільського голови та на його прохання сфабрикували кримінальну справу проти цивільної дружини Прищепко Наталії.

Згідно з поширеної інформації в Інтернеті: (http://svoboda.zhitomir.ua/nash-arxiv/avtorskie-stati/brudna-sprava.html) стало відомо, що за сприянням голови Поліської сільської ради Андрія Івановича Степанчука на 20-й сесії 6-го скликання Поліської сільської ради було прийнято Рішення № 165 «Про надання дозволів на виготовлення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок в приватну власність для будівництва, обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд».

Згідно з записами даного рішення земельні ділянки отримали наступні особи:

– запис рішення № 100 свідчить про отримання 0,15 гектарів землі громадянкою Каліткою Надією Василівною, яка виявилась дружиною начальника Коростенського райвідділу міліції УМВС України в Житомирській області полковника міліції Віктора Калітки, під безпосереднім керівництвом якого фальшувалась кримінальна справа проти Прищепи Наталії;

– запис № 42 свідчить про отримання землі у власність тепер вже колишнім працівником Коростенської прокуратури Інною Юріївною Терещенко, з благословіння якої порушувалась та сама кримінальна справа (Інна Юріївна нині працює в прокуратурі Житомирської області);

– запис № 82 свідчить про отримання землі у власність громадянином Лєшко Миколою Миколайовичем, котрий зовсім не випадково є законним чоловіком судді Коростенського суду Лєшко Світлани Миколаївни;

– запис № 57 свідчить про отримання землі у власність громадянкою Арешонковою Тамарою Миколаївною, яка є дружиною колишнього керівника Коростенської районної адміністрації, нині першого заступника голови Житомирської обласної Ради Арешонкова Володимира Юрійовича.

Як з’ясувалось в подальшому, деякі з цих вищезазначених осіб, хто безпосередньо, хто опосередковано приймали участь у сфабрикуванні кримінальної справи проти цивільної дружини голови Поліської сільської ради Наталі Прищепи.

Дана ситуація складалась таким чином.

Ще у 2008 році Андрій Степанчук, член Партії регіонів і голова сільської ради села Поліське Коростенського району Житомирської області познайомився з Наталією Прищепою, яка працювала в районній державній адміністрації.

Між ними зав’язались стосунки і згодом у них народився син.

Але враховуючи той факт, що Андрій Степанчук був на той час одружений на громадянці Степанчук Оксані Валентинівні, він вирішив не руйнувати свій шлюб і покинув Наталю Прищепу з дитиною.

З цих причин Наталя Прищепа звернулась до суду з позовом про стягнення з голови сільради аліментів. Степанчуку Андрію Івановичу це дуже не сподобалось, на виклики суду він не реагував, всіляко затягуючи рішення. Сільський голова погрожував Прищепі Наталі, вимагаючи, щоб вона відмовилась від позовних вимог, залякував своїми зв`язками в правоохоронних органах.

Коли між Наталією Прищепою і Оксаною Степанчук виникла сварка і бійка на ґрунті того, що остання розповсюджувала плітки про нібито байстрюкові походження сина Наталії Прищепи, за сприянням друзів голови Поліської сільради – начальника міліції Калітки, помічника районного прокурора Шокала та деяких інших службових осіб проти Наталії Прищепи була сфабрикована кримінальна справа за статтею 296 ч. 1 КК України «Хуліганство».

Громадська організація «Верховенство права» приходить до висновку, що всі ці земельні подарунки, чиновники отримували за безпосередньої участі голови Поліської сільської ради Андрія Степанчука.

І саме за його проханням вищезазначеними особами і була сфабрикована кримінальна справа проти Наталі Прищепи.

Згідно ч. 1 ст. 1 Земельного кодексу України земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави.

Згідно ст. 13 Конституції України земля, її надра є об’єктами права власності Українського народу. Від імені Українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених цією Конституцією.

Згідно з вимогами ст. 19 Конституції України, органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією, законами України.

Аналогічне положення містить і ст. 24 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Згідно п. 1, 2 Вказівки № 13 Генеральної прокуратури України від 31 січня 2011 року, заступників Генерального прокурора України, прокурорів Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя, військових прокурорів регіонів та Військово-Морських Сил України, міських, районних, міжрайонних і прирівняних до них прокурорів зобов’язано:

1. вважати захист інтересів громадян і держави у сфері земельних відносин одним із пріоритетних напрямів прокурорської діяльності, який здійснювати шляхом комплексного застосування наглядових, представницьких та кримінально-правових засобів прокурорського реагування на порушення закону.

2. головним критерієм оцінки ефективності цієї діяльності вважати реальне поновлення прав громадян та інтересів держави, територіальних громад, у тому числі фактичне повернення землі у власність держави.

Стаття 5 ЗУ «Про прокуратуру» надає прокурору право у випадку наявності порушень або загрози порушень економічних, політичних або інших державних інтересів звернутися до суду з позовом в інтересах держави.

Згідно ч. 2 ст. 60 КАС України з метою представництва інтересів громадянина або держави в адміністративному суді прокурор в межах повноважень, визначених законом, звертається до суду з адміністративним позовом (поданням), бере участь у розгляді справ за його позовами.

На підставі вищевикладеного, просимо:

Прокуратуру:

1. Провести перевірку щодо додержання головою Поліської сільської ради Житомирської області Степанчуком Андрієм Івановичем земельного законодавства та у випадку наявності порушень притягнути його до кримінальної відповідальності за ст. 364 КК України «Зловживання владою або службовим становищем».

2. Звернутися з позовною заявою до Житомирського окружного адміністративного суду в інтересах держави про визнання незаконним рішення Поліської сільської ради Житомирської області № 165 від 09.12.2011 року «Про надання дозволів на виготовлення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок в приватну власність для будівництва, обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд».

Народних депутатів:

Взяти під особистий контроль ситуацію, яка склалась з незаконним розподілом земельних ділянок в Поліській сільській раді Житомирської області.

___________________________________________________________________________

З повагою,

Голова правління
ГО «Верховенства права» В.І. Семенов

Голова
ГО «Антикорупційний рух Півдня» В.М. Букач

Голова
ГО «Антирейдерський рух» І.Ю. Торбін