Історія із забутого записника

Одного разу, коли в’янув цвіт черешні та падав на землю дешевими прикрасами із сукні нареченої, моя бабуся запитала у мене:

– Який у тебе сенс життя?
– Не знаю
, – відповіла.

– У твоєму віці, – мовила бабуся, – (а мені тоді було вісім років), – я уже знала, що сенс життя у тому… щоб жити. А розуміння цього прийшло до мене після того, як я перехворіла скарлатиною. Пізньої осені попала під важкий дощ, від якого, здавалося, можуть зламатися плечі, а на свій день народження, який збігається із днем святого Андрія, була уже важко хвора.

Пам’ятаю, як до мене підходили то мати, то батько і тримали мою руку. Моє тіло було таким гарячим, що могло залишити на чужій шкірі опіки.

Мене возили до лікаря у сусіднє містечко на позиченій підводі, загорнувши в різноманітне шмаття

Лікар порадив дорогі ліки та добре харчуватися, проте ні на те, ні на інше коштів не було.

Як я вижила, не знаю. В середині весни, під шурхіт пробуджених дерев, під корою яких текли цілющі соки, мене на ряднині винесли в садок. Я була тонка і вибілена, мов молоде жабеня, яке зростало в підземеллі. На моїй шиї були потворні шрами від страшних болючих наривів, об які й досі можна порізати очі.

І тоді, нарешті вдихаючи повне чудових пахощів, а не смороду власної гнилі, повітря, я тихо славила радість і насолоду від життя.

…Я пригадала цю розповідь у 15 років, на даху дев’ятиповерхівки.

Стояла пізня осінь і розкутий вітер підійняв моє волосся вгору, утворюючи сітку, яка могла упіймати приблудного птаха. Навколишні антени здавалися обелісками, а я – загубленою дитиною на старому капищі.

Навпроти виднілося безліч будинків, чиї освітлені та чорні вікна нагадували літери, що складалися у слова, ті – в речення, а вони – в бабусину розповідь.

Перед цим млява і неуважна, раптом прокинулася і заволала. Мій крик, подібний сніговій лавині, підхопив протяг і миттю розірвав на тисячі клаптів. Частину нанизав на ґрати мого волосся та обліпив фігуру, а решту розпорошив містом, лякаючи мандрівників, котрі заблукали.