Левицький – віддайте гроші, Боровець – водоканал сплачує, скільки може! АУДІО

ПАТ “Житомиробленерго” сьогодні скликало прес-конференцію, щоб відреагувати на ситуацію щодо чергового відключення станції 3-го підйому водоканалу від електропостачання внаслідок заборгованості КП “Житомирводоканал” за спожиту електроенергію.

Анатолій Левицький, голова правління ПАТ “Житомиробленерго” обурений висловлюваннями міського голови Житомира Володимира Дебоя, який назвав відключення електроенергії водоканалу в Житомирі (внаслідок чого 46 тисяч житомирян залишись без води) “злочинними діями”.

Керівник ПАТ “Житомиробленерго” не бачить злочину в тому, що підприємство, яке він очолює, вимушено обмежує постачання електроенергії на підприємство-споживач через заборгованість.

АУДІО Репортер Житомира:

Анатолій Левицький керується вимогами ринку: потребуєш – заплати в повному обсязі. “Безкоштовний сир буває тільки в мишоловці”, – каже Левицький і додає: “Нічого так просто не дається”.

– Органи місцевого самоврядування відмовляються нести відповідальність за стан розрахунків за електроенергію водоканалами після того, як функції формування тарифів на послуги водопостачання та водовідведення в місцевих рад забрала держава, – каже Левицький.

Водночас, він наголошує: ПАТ “Житомиробленерго” в результаті цих дій зазнає збитків. Не здійснювати розрахунки з ДП “Енергоринок” пропорційно сумам неплатежів водопровідних підприємств енергетики не можуть через жорсткі умови розрахунків на оптовому ринку електроенергії, за яких до енергопостачальників в автоматичному режимі застосовуються механізми примусового стягнення сум недоплати, а також штрафи.

Левицький каже, що “Обленерго”, розуміючи складність ситуації в якій опинилися комунальники, почало лобіювати інтереси водоканалу на державному рівні, хоча це мали б спільно робити міські голови, адже саме вони найбільш у цьому зацікавлені.

Голови правління Харківської, Запоріжської, Донецької, Дніпропетровської, Київської, Кримської, Луганської обласної енергопостачальної компанії звернулись з листом до Міністра енергетики та вугільної промисловості України Є. Ставицького, в якому запропонували:

Три шляхи вирішення ситуації з боргами вітчизняних водоканалів через невідповідність тарифів на воду собівартості:

1. Просити Кабмін розробити механізм надання субвенції на погашення заборгованості з різниці в тарифах водоканалами, за яким кошти субвенції надавалися б не один раз наприкінці року, а щомісячно;

2. Просити НКРЄ під час проведення розрахунків на погашення різниці в тарифах коштами субвенції встановлювати для Обленерго алгоритм розподілу коштів, який передбачає відрахування частки на поточні рахунки енергопостачальників.

3. У разі неможливості реалізації пунктів 1 та 2 просити НКРЄ, дозволити енергопостачальним компаніям не здійснювати 100% поточні розрахунки з ДП “Енергоринок”.

Станом на 28.01.2013 з очікуваних 3 мільйонів 800 тисяч гривень спожитих водоканалом Житомира за електроенергію на рахунок Обленерго надійшло 105 тисяч гривень, тобто 2,7%. Приватна акціонерна компанія «Житомиробленерго» вимагає у комунального водоканалу Житомира грошей. Хоча б частково.

А грошей у водоканалу на покриття витрат у складовій електроенергії якраз то і нема.

Заступник міського голови Житомира Микола Боровець пояснює чому водоканал сплачує електроенергію за залишковим принципом.

АУДІО Репортер Житомира:

– Лише витрати на електроенергію можуть бути відшкодовані державою через держсубвенцію. Витрати на інші цілі держава не відшкодовує. Тобто, держава не допомагає водоканалу сплачувати зарплату (що необхідно проводити в першу чергу, згідно вимог законодавства), закуповувати реагенти, обладнання, інструмент, ПММ.

Якщо підприємство заплатить у повному обсязі за спожиту електроенергію, то не матиме змоги вести господарську діяльність, оскільки всі інші витрати, окрім електроенергії, держава не компенсовує. А, оскільки, є можливість перекрити борг за електрику коштами держсубвенції, водоканал свідомо йде на накопичення боргів саме перед енергопостачальниками, оскільки іншого виходу в нього немає, – каже Боровець.

Чому так сталось: тариф на воду в Житомирі чи не найменший в Україні. Держава його не піднімає. Прем’єр-міністр Микола Азаров нещодавно заявив: «держава піднімати тарифи для населення цьогоріч не буде». Водночас, в держбюджеті передбачено 50 мільярдів гривень на компенсацію різниці в тарифах саме для обленерго.

Тобто держава компенсує водоканалу Житомира різницю в тарифах і за рахунок цих коштів покриє борг самого водоканалу. Комунальники сьогодні навіть не в змозі сплачувати енергетикам ту частину собівартості тарифу, яка не лежить у площині різниці в тарифах а є прямим зобов’язанням, а значить і боргом самого водоканалу. Про це свідчить вкрай низький рівень платежу за січень.

Микола Боровець стверджує: ситуація, яка склалась з тарифам на воду в Житомирі потребує термінового розгляду на рівні вповноважених осіб, оскільки в обласному центрі не відповідає собівартості тариф на воду для другої групи – установ, підприємств.

Виходить, що водоканал замість того, щоб перекривати за рахунок високого тарифу для підприємств збитки від невідповідного собівартості тарифу для населення, і цим самим безболісно нести соціальні зобов’язання держави, дотує підприємства низьким рівнем ціни за куб води. Така “благодійність” за таких умов, як мінімум недоречна, а як максимум, як казав міський голова Житомира – “злочинна”.

Боровець наголошує: є подвійні стандарти. Хто питав людей, коли приватне Обленерго в 2 рази підвищило вартість електроенергії для житомирян? У чому ж тоді гірший водоканал? Тим, що він державний і над ним можна знущатися як завгодно?

Ситуація, що склалась у Житомирі з оплатою водоканалом за електроенергію не вигідна нікому. По-перше – страждають житомиряни, які 100% сплачують за воду. По-друге – водоканал, внаслідок перебоїв електропостачання насосної станції, отримує аварійність, через яку несе чималі збитки. По-третє – Обленерго не вигідно переривати постачання продукції, оскільки через це підприємство недоотримує надходження.

Вирішення цієї проблеми залежить виключно від уповноважених осіб. Це представники власника ПАТ «Житомиробленерго», профільні міністри, керівники Нацкомісій, голова ЖОДА, міський голова Житомира.

Як повідомив Микола Боровець, мер міста Житомира Володимир Дебой прикладає всі зусилля, щоб організувати й провести переговори саме в такому форматі, який дозволив би вирішити для Житомира питання підняття тарифів на воду до рівня їх собівартості, або застосувати інший механізм, який унеможливлював би накопичення боргів житомирським водоканалом перед Обленерго і в результаті чого – житомирян не позбавляли б води, за яку вони справно сплачують.