Працівники ТТУ з комуністами вимагали від Рижука й Дебоя грошей, які затримує казначейство. ФОТО

Сьогодні працівники ЖТТУ вийшли під стіни ЖОДА з вимогою до влади вирішити проблему з ненадходженням на підприємство коштів державної субвенції.

2 мільйони 600 тисяч гривень, якими повністю погашається заборгованість по зарплаті на ЖТТУ за 2012-й рік й досі притримуються держказначейством.

Нагадаємо, 5 мільйонів гривень додаткової транспортної субвенції, виділеної Урядом для Житомирщини були в повному обсязі спрямовані на погашення заборгованості по зарплаті працівникам КП “ЖТТУ”.

В листопаді минулого року міський голова Житомира Володимир Дебой та керівник області Сергій Рижук прозвітувались, що проблема закриття зарплати для ЖТТУ в 2012-му році вирішена, гроші є.

Однак, наприкінці 2012-го лише трохи менше половини цієї суми – 2 мільйони 400 тисяч гривень надійшли на ТТУ. Ними вдалось на 75% закрити зарплату за жовтень.

Решта – 2 мільйони 600 тисяч гривень, залишилась на рахунку держказначейства й до сих пір там знаходиться.

Народний депутат Геннадій Зубко на своє звернення до Мінфіну з проханням роз’яснити, чому складається ситуація з заборгованістю по зарплаті на ТТУ отримав відповідь, типу “гроші субвенції спрямовано на область – там і розбирайтесь”.

В свою чергу міський голова Житомира Володимир Дебой під час прес-конференції, яка відбулась наприкінці січня 2013-го повідомив про затримку проплати казначейством решти коштів субвенції, тих самих 2 мільйони 600 тисяч гривень.

Очевидність цієї причини затримки виплати зарплати на ТТУ сьогодні підвердила Репортеру Зінаїда Стрякіна, депутат міської ради Житомира. Каже – учасники мітингу хочуть щоб влада почула в якому нестерпному становищі перебувають житомирські сім’ї, які місяцями не мають надходжень, а в подальшому, якщо вимоги почутими не будуть, розглядатиметься варіант пікетування приміщення держказначейства.

Зінаїда Стрякіна позитивно оцінила факт погашення всіх кредитних боргів ЖТТУ, чого досягнув міський голова Житомира Володимир Дебой. Каже – підприємству тепер значно легше, адже кредитні відрахування витягували з ТТУ останні гроші. Тепер же потрібно добитися надходження на ТТУ суми, яка виділена, але притримується.

Самі ж працівники ТТУ, з якими поспілкувався Репортер, говорять, що їм не перешкоджали виходити на мітинг і жодними репресіями не погрожували. Люди, доведені до відчаю безгрошів’ям, все одно міркують виважено – кажуть, не вигідно їм влаштовувати страйк, перекривати дорогу, адже це збитки в першу чергу для їхнього підприємства.

Після погашення міською радою кредиту ТТУ працівники підприємства не звинувачують у ситуації, що склалась, міського голову.

Однак, проблему заборгованості на ТТУ меру міста треба вирішувати, як й інші проблеми, наприклад, з боргами водоканалу, оскільки він, як господар, відповідає за все, що відбувається на території, яку взявся контролювати.