Стрякіна на мітингу про Дебоя: “Він виявився порядною людиною”

Сьогодні в Житомирі мітингували комуністи.

Вони вимагали від влади врегулювати ситуацію з періодичним відключенням станції третього підйому житомирського водоканалу від електроенергії за борги перед приватною енергопостачальною компанією ПАТ “Житомиробленерго”.

Комуністи стверджують: Обленерго мало можливість наприкінці 2012-го року закрити борг перед водоканалом коштами держсубвенції, які надійшли в область, але з якихось причин цього не зробило.

Тепер Житомир опинився в ситуації, коли одночасно боргує водоканал перед обленерго, ТТУ не може виплатити зарплату працівникам, ще й модернізовану котельню РК-6 на Жуйка, яка обслуговує 30% потреб міста в теплопостачанні, може забрати банк через кредит в 12 мільйонів гривень, який взяв попередній міський голова Житомира, заставивши котельню разом з територією.

– Міський голова Житомира Володимир Дебой виявився порядною людиною, – каже депутат міської ради Житомира Зінаїда Стрякіна. За її словами, мер міста Житомира опинився в ситуації, коли комунальні підприємства, які попередниками були кинуті напризволяще й фактично доводились до банкрутства, тепер потрібно витягувати з фінансової прірви в умовах непрозорої тарифної політики та непоступливості приватної компанії “Житомиробленерго”, яка обслуговує інтереси не громади, а власників.

Вирішення ситуації комуністи бачать в реприватизації крупних державних підприємств.

Стрякіна наголошує: комуністи готові відстоювати інтереси житомирян з усіма, хто працює не на розкрадання, а на збереження комунальної власності.

Учасник сьогоднішньої акції під стінами ЖОДА громадський діяч Сергій Форест каже, що вийшов на мітинг, щоб підтримати громаду, яка відстоює своє право на безперебійне водопостачання. На його думку, житомиряни, своїми рішучими діями можуть впливати як на владу, так і на приватні компанії, від діяльності яких залежить чи буде в квартирах житомирян вода, світло і за якою ціною.

Разом з тим есперт Віктор Радчук згадує часи, коли державна електроенергетика на Житомирщині фактично доходила межі неможливості надання послуг. Каже, приватизація врятувала галузь. Тепер жителі області не хвилюються, буде в них світло, чи ні. Люди знають, що обленерго у будь-якому випадку забезпечить належне електропостачання.

Щороку ПАТ “Житомиробленерго” інвестує в розвиток електромереж Житомирщини близько 100 мільйонів гривень. Звісно, ці гроші йдуть на розвиток власної мережі (трансформаторних підстанцій, ліній електропередач), що з часом поверне підприємству частину грошей.

– Якби останні десять років Обленерго не вкладало такі інвестиційні кошти, від того, що залишилось з радянських часів не було б вже й згадки, – переконує Радчук.

Але людям не важливо, у чиїй власності обленерго.

Важливо – забезпечення безперебійного належного електропостачання, тариф, який би не спустошував кишеню, та пріорітет інтересів громади в питаннях заліків між обленерго та іншими комунальними підприємствами, які боргують за електроенергію через невідповідність тарифу рівню його собівартості, або інші причини. Тобто, щоб житомиряни не сиділи без води через те, що водоканал через низький тариф не може розрахуватись за спожиту електроенергію.

– Людям не важливо, як розраховується держава з надавачем послуг за різницю в тарифах. А ось для Обленерго це важливо, бо компанія щомісяця платить “живі” кошти на закупівельному ринку електроенергії. Там діють суворі закони – не заплатив – не отримав, – каже Радчук.

Президенту України, главі Уряду, голові Верховної Ради України комуністи спрямували Резолюцію.