Житомирський УТОГ обшиває закордон. ФОТО

Президент польської спілки глухих Кшиштоф Котинєвіч з офіційним візитом відвідав Житомирське учбово – виробниче підприємство глухих.

Кшиштоф Котинєвіч переконаний, що співпраця між спілками глухих України й Польщі має бути партнерською, а її результатом стане впровадження спільних проектів, як культурних, так і навчальних.

Крім цього поляки планують поділитись досвідом реабілітації людей з вадами слуху. В рамках візиту пана Кшиштофа запросили на екскурсію в Житомирське учбово – виробниче підприємство.

Олександр Єфимович, директор УВП УТОГ розповів, що підприємство займається пошиттям спецодягу, комбінезонів, постільної білизни, пошиттям верхнього та жіночого одягу.

Крім того УТОГ виконує замовлення на пошив від замовників із закордону.

В експериментальному цеху створюються всі зразки моделей. Тут працюють дизайнери, розкладники й конструктори. Використовують нові технології при розкрої моделі – програму САПР (система автоматичного управління).

В цеху розкрою з тканини викроюють різні частини виробу.

Кожна частина – деталь, має свій номер, щоб легше було зшивати.

Також УТОГу належать два цехи пошиття одягу. Перший, в якому шиють спецодяг, в іншому – вироби для закордону.

Віра Євіна, голова Житомирської обласної організації УТОГ каже, підприємство працює на давальницькій сировині. Тобто тканини, фурнітуру, лекала отримують від замовника. В Житомирі лише кроять та шиють. Готовий товар відправляють замовникам. Тобто на підприємстві виконується лише найпростіша, а отже, й найменш оплачувана робота.

В день швачка має пошити, наприклад, 3 спідниці – це її норма.

Кшиштоф Котинєвіч зазначив, що у Польші всі підприємства на яких працювали люди з вадами слуху вже занепали. «Тепер Німеччина робить замовлення або в Китаї, або в Україні, бо тут дешевше», – каже він.

Крім виробничих цехів, яких на підприємстві два: по пошиттю спецодягу і для закордонних замовників, є ще відділ по розробці лекал, цех по крою і склад, в якому можна придбати продукцію.

Комплект білизни коштує 190 грн.