Зникнення дітей на Житомирщині: ПРИЧИНИ

В 2012-му році до органів внутрішніх справ Житомирщини надійшло близько 220 заяв про зникнення дітей. Двох з них знайти й досі не вдалося. Комплекс заходів щодо їх розшуку триває.

Про це інформує СЗГ УМВС України в Житомирській області.

Найчастіше втікають з дому в пошуках самостійності після чергового конфлікту з батьками 11-16-літні підлітки. Запал емоцій, юнацький максималізм, нерозуміння батьками переживань дитини.

Фактично щотижня міліція на Житомирщині отримує повідомлення про зникнення дітей. Про це говорить начальник відділення кримінальної міліції в справах дітей УМВС України в Житомирській області Валерій Ратинський.

Каже, зазвичай, юних мандрівників вдається повернути стривоженим батькам вже через 2-3 години від початку пошуків.

Найчастіше вони йдуть ночувати до друзів, іноді просто блукають вулицями або вештаються в розважально-торгівельних закладах.

Деякі, найбільш відчайдушні, намагаються поїхати в інше місто, як правило, до столиці.

Орієнтування з прикметами зниклого негайно надходять до всіх підрозділів міліції, працівників охоронних структур, торгівельних, розважальних закладів, вокзалів, ринків, інших громадських місць. Персонал просять «вираховувати» дітей, які поводяться незвично або перебувають без супроводу дорослих.

Минулого літа одного 16-літнього втікача міліція Житомира відшукала у Львові. Хлопець подався дивитись великий футбол навіть не попередивши про це свою родину.

А ще, молодші школярі інколи настільки захоплюються розвагами з однолітками, що забувають про час. Коли ж розуміють, що їх давно шукають батьки, переховуються, побоюючись покарання.

Був випадок, коли хлопчак, учень 2-го класу, забув ключі від квартири, тому після школи вирішив дочекатись батьків на горищі багатоповерхівки, де жив. Він настільки загрався у таємничому для нього місці, що й заночував там.

Лише вранці його знайшли.

Інколи діти губляться через неуважність дорослих: поки батьки збирають гриби та ягоди у лісі, їх чада, полишені самі на себе, вирушають на пошуки нових вражень. Траплялись випадки, коли юні мандрівники самотужки проходили близько десяти кілометрів у безлюдному лісі та знаходилися в сусідніх населених пунктах.

Найзагрозливішими є ситуації, коли діти зникають у холодну пору доби чи року. У такому разі шанси знайти дитину здоровою і живою зменшуються з кожною годиною. До розшуку зниклих міліція залучає максимальну кількість людей, у тому числі військовослужбовці внутрішніх військ. Важлива тут і своєчасна допомога місцевої громади.

На жаль, декілька років тому на Житомирщині були трагічні випадки, коли діти виходили на незміцнілий лід водойм і провалювалися під воду…

– Окремо слід виділити дітей, схильних до бродяжництва. Такі неповнолітні час від часу втікають з дому або з навчального закладу. Вони вже набули певного досвіду виживання в умовах вулиці – коментує Валерій Ратинський. – Щоразу, повертаючи таких дітей до місця проживання, ми обов’язково з’ясовуємо причини втечі й намагаємось впливати на вирішення кожної конкретної ситуації позитивно, аби дитина відчувала себе добре у родині чи інтернатному закладі.

Зрозуміло, що дорослі повинні усвідомлювати свою відповідальність за життя та здоров’я дітей. Тому їх змалку слід вчити елементарним правилам безпечної поведінки. Захищеною є та дитина, яка знає, як поводити себе в незвичній ситуації.