Інвестори недобудови на Щорса, 155 в Житомирі розповіли про свої митарства

Інвестори будівництва житлового будинку по вул. Щорса, 155 в м. Житомирі планують вийти під стіни міської ради.

Мирні збори біля стін мерії відбудуться в сесійний день – 28-го березня о 9 годині.

Мета зборів – привернути увагу депутатів та громади міста до ситуації, яка склалась навколо будівництва вказаного житлового будинку.

Будинок, а разом з ним й проблеми пов’язані з фінансовим крахом КП “Житомирбудзамовник” перейшли в спадок нинішній міській раді Житомира від попередньої.

Разом з тим владі потрібно вирішувати проблему, а не шукати винних, хоча й це теж треба робити, щоб подібного не траплялось в майбутньому.

Інвестори скаржаться: влітку 2012 року депутати міської ради та виконком обіцяли взяти цей будинок під власний контроль. Питання не вирішено.

В 2012-му році обіцяні 4 мільйони гривень на добудову багатоповерхівки не надійшли.

Існує низка проблемних питань, вирішення яких знаходиться в компетенції міської ради та виконкому.

– Протягом тривалого часу вирішенням цих питань ніхто не займається, – стверджують інвестори.

В 2012 році для порятунку майна інвесторів незавершений будівництвом об’єкт міська влада Житомира передала на баланс КП «Агентство з управління майном». Одночасно розгорнулась процедура ліквідації КП «Житомирбудзамовник».

Передача об’єкту незавершеного будівництва була відображена в акті прийому-передачі. На початку осені землю будівництва передали в оренду КП «Агентство з управління майном», а в кінці листопада рішенням сесії надано право продавати вільні від зобов’язань квартири. Отримані від продажу кошти мали бути використані на завершення будівництва.

КП «Агентство з управління майном» зареєструвало в ДАБК нову декларацію на продовження будівництва, де зазначено, що воно є Замовником будівництва.

Разом з тим право власності на незавершений будівництвом об’єкт лишається за КП «Житомирбудзамовник». І це блокує продаж новим Замовником вільних квартир для здійснення будівництва.

Юридичний департамент міської ради Житомира в серпні 2012 року подав позов в суд щодо скасування права власності на об’єкт. Після відмови суду, апеляцію, з невідомих причин, подано не було.

– З того часу не вжито жодних дій для врегулювання непростої ситуації, так званого юридичного колапсу навколо даного будинку, – стверджують інвестори.

Як наслідок, 5 березня 2013 року ліквідаційна комісія КП «Житомирбудзамовник» протокольним рішенням включила вільні від зобов’язань квартири та борги інвесторів, що не доплатили по інвестиційним договорам, до свого ліквідаційного балансу.

Мета цих дій – продати та розрахуватись з мізерною частиною боргів, що не врятує становище підприємства-банкрота, але суттєво зашкодить будівництву та репутації нинішньої міської влади.

Лише в 2013 році виявилось, що КП «Агентство з управління майном» зовсім не володіє коштами, за які можливо утримувати таке будівництво, що тягне за собою низку інших проблем.

Інвестори вимагають:

1. Негайно врегулювати ситуацію, яка склалась навколо невизначеності з правом власності на цей об’єкт, оскільки бажаючі придбати квартири в цьому будинку є, але немає можливості їх реалізовувати. Це унеможливлює завершення будівництва, по тій причині, що кошти від реалізації квартир та борги інвесторів – одне з головних джерел фінансування будівництва.

1. Внести зміни в положення КП «Агентство з управління майном» шляхом збільшення суми коштів на утримання підприємства для того, щоб воно могло повноцінно охороняти будівництво, проводити процедуру тендерних закупівель, організовувати будівництво тощо.

1. Прийняти рішення про звернення міської ради до Азарова М.Я. з проханням виділити на добудову об’єкту 8,9 млн. грн.

По двом останнім питанням порозуміння з більшістю адекватних депутатів є, а от перше питання викликає безліч спорів і звинувачень в бік інвесторів.

Деякі депутати переконують, що розпочавши процес ліквідації КП «Житомирбудзамовник» вони ВРЯТУВАЛИ інвесторські квартири, але ж мова саме про інвесторські квартири тоді не йшла, їх і без ліквідації ніхто не мав права забрати, а от вільні від зобов’язань – так.

До того ж важливим є факт, що інвестору не потрібна «врятована» цегла, йому потрібне житло, за яке він або держава сплатили кошти та яке через не скасоване право власності немає можливості добудувати.

Інвестори мають запитання до депутатів міської ради: що вони рятували влітку 2012 року, якщо вільні квартири потрапили в ліквідаційну масу, що унеможливлює добудову будинку?

Також незрозумілими є вислови деяких депутатів стосовно того, що інвестори ризикували, вкладаючи кошти у незавершене будівництво.

Позиція інвестора проста: забудовником було комунальне підприємство міської ради, а не якесь приватне підприємство, до того ж майже половина інвесторів отримала кредити за державною програмою, тому хід будівництва мав контролювався державою, крім цього була страховка ризиків недобудови.

Чому КП “Житомирбудзамовник” збанкрутів й хто на цьому нажився має дати правову оцінку правоохоронна система.

А інвесторам, які віддали державному підприємству гроші, й замість радісного новосілля змушені відвойовувати будинок, можна тільки поспівчувати.