Начальник Держземагентства Житомирщини розповів про нормативну грошову оцінку земель

Нормативна грошова оцінка земель – одна з основ ефективного використання земельних ресурсів.

Це база для встановлення обґрунтованих платежів за землю, зокрема, розрахунку орендної плати та визначення земельного податку.

Як визначають нормативну грошову оцінку земель, як впливає вона на податок на землю, де і як отримати інформацію про нормативну грошову оцінку своєї ділянки, – говорить начальник Головного управління Держземагентства у Житомирській області Юрій Кулачок.

– Навіщо потрібна нормативна грошова оцінка земель?

– Нормативна грошова оцінка земель є основою для визначення плати за оренду земельних ділянок, розміру земельного податку, державного мита при міні, спадкуванні та даруванні ділянок тощо.

Її проводять на землях усіх категорій та форм власності за рішенням органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, чи на підставі договору.

– Як часто проводять таку оцінку?

– Для земельних ділянок у межах населених пунктів (незалежно від їх призначення) та ділянок сільгосппризначення за межами населених пунктів, таку оцінку проводять не рідше як раз на 5-7 років. А для ділянок несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів – раз на 7-10 років.

– Як обраховується нормативна грошова оцінка земель сільськогосподарського призначення?

– Попередню оцінку проводили у 1995 році. Щороку її індексували, але вона була далекою від реальної вартості землі. Минулого року вперше переглянули коефіцієнт рентного доходу, встановивши його на рівні 1,756.

Він суттєво збільшив нормативну грошову оцінку земель та наблизив її до сучасних економічних реалій. Наразі найдорожчі, відповідно до нормативно-грошової оцінки, землі – у Черкаській, Хмельницькій, Донецькій, Херсонській областях та в Криму – понад 23 тисячі гривень за гектар.

У західних областях, де земля менш придатна для землеробства, її оціночна вартість нижча. На Житомирщині середня вартість 1 гектара ріллі становить 13,7 тисяч гривень. В області за перше півріччя цього року заплановано виконання робіт з проведення нормативно-грошової оцінки земель всіх населених пунктів області.

Ці роботи є однією з основ ефективного використання земельних ресурсів, що стане базою для встановлення обґрунтованих платежів за землю в регіоні.

– Чи можна самому обчислити нормативну грошову оцінку своєї земельної частки (паю)?

– Так. Наприклад, площа ріллі, що припадає на земельну частку (пай), становить 1,4 га; нормативна грошова оцінка 1 га ріллі, що припадає на земельну частку (пай), проведена станом на 1 липня 1995 року, становить 10000 грн.

Щоб визначити, якою є нормативна грошова оцінка вашої ділянки на сьогодні, її слід помножити на коефіцієнт рентного доходу та на індекс інфляції, який нині становить 3,2.

Насамперед розраховуємо нормативну грошову оцінку 1 га земельної частки (паю), проіндексовану станом на 01.01.2013 року: 10000 грн. х 3,2 (індекс інфляції, який щороку визначається Кабміном) х 1,756 (коефіцієнт рентного доходу) = 56192 грн.

Розраховуємо нормативну грошову оцінку земельної частки (паю) площею 1,4 га: 1,4 х 56192 = 78669 грн.

– Як, знаючи нормативну грошову оцінку земельної частки (паю), вирахувати розмір плати за його оренду?

– Указ президента встановив рекомендований розмір орендної плати не нижче 3% від нормативної грошової оцінки орендованої ділянки. Отже, в нашому прикладі, мінімальна сума орендної плати за земельну ділянку (пай) площею 1,4 га має становити 3% від 78669 грн., тобто 2360 грн. (78669 х 0,03 = 2360)

Хочу нагадати, що пункт про індексацію нормативної грошової оцінки земель, і, відповідно, перегляд плати за оренду земельної частки (паю), потребує чіткої та детальної фіксації у договорі про його оренду.

– Де можна взяти інформацію про нормативну грошову оцінку конкретної ділянки?

– Треба подати заяву на отримання такої інформації до територіального органу Держземагентства. Результатом має бути витяг із технічної документації щодо нормативної грошової оцінки земель. Також інформацію про нормативну грошову оцінку можна знайти на сайті Держземагентства у розділі «Ринок земель».

Згодом ця інформація буде на публічній кадастровій карті. Утім, офіційним документом, що підтверджуватиме оцінку ділянки, лишатиметься витяг із технічної документації.

Тетяна Пашкевич