Титановий зашморг душить Житомирщину. Точка неповернення пройдена?

“Є рішення всіх сільських рад, районних рад. З людьми радились.”

Це сказав голова Житомирської обласної ради Йосип Запаловський, захищаючи позицію видобутку титану на Житомирщині.

“Неправда” – кричали з залу.

Голова громадського руху “Врятуємо Полісся” Станіслав Гуменюк розповідав, що на голів сільрад та райрад тиснули.

Йосип Запаловський в коментарі журналістам центральних каналів сказав, що голови сільрад “не порадились” з селянами – тобто голови сільрад винні, що одноосібно прийняли рішення, а тепер люди бунтують…

– Видобуток порушить екологію. Володарськ-Волинський район – випалена територія, – так сказав один з депутатів облради.

Депутат Василь Стах сказав: “Насильно щасливим не зробиш”. Його підтримали оплесками.

Олександр Мирний, народний депутат, згадав як чотири роки викашлював з легенів антрацит – він працював на шахті. Каже – те, що пропонується на Житомирщині – страшніше.

Водночас, губернатор області Сергій Рижук так і сказав: “Не лякайте нас раком”.

– Відміна рішення про видобуток титану включить в цей процес правоохоронні органи, оскільки вже є ліцензія, – каже Сергій Рижук.

– Я захоплююсь вашою наполегливістю, енергійністю в захисті інтересів олігархів. Вашу б енергію та на боротьбу з корупцією, – сказав губернатору депутат Тітов.

Депутат Гринчук запропонував відмінити рішення від 7-го червня 2012-го року про видобуток титану в трьох районах області й попросив голову обласної ради більше не затягувати це голосування.

Депутат обласної ради від ПР Андрійчук вважає, що питання недопрацьоване. Він пропонує підтримати губернатора й провести окрему сесію в травні й заслухати всі питання щодо видобутку титанових руд.

Торчинський сільський голова виступила на сесії. За її словами, в травні 2012-го ДП “Надра України” звернулось до всіх сільрад, які прилягають до родовищ територією більше 6 тисяч гектарів.

Сільський голова каже – кожного сільського голову просканували на наявність бізнесу.

– Сьогодні поколінням після нас треба буде пити воду, а не чекати, що закордон нас годуватиме й поїтиме, бо в нас все знищать, – каже торчинський сільський голова.

Сільський голова зачитала звернення з вимогою накласти мораторій на розробку Торчинського родовища.

Питання про відміну рішення від 7-го червня 2012-го поставили на голосування. Однак – провладна більшість голосування завалила.

Голова області Сергій Рижук каже, що відміна не матиме юридичних наслідків – інвестор вже отримав ліцензію.

Цілком можливо, що це було зроблено свідомо. Точка неповернення пройдена?

– Ми маємо розглянути систему розвитку, а не консервування галузі. Щоб ми не були відкинуті з видобувного ринку. Єдиноправильне рішення – провести в травні позачергову сесію й присвятити цьому питанню окремий день, а перед цим провести зустрічі з громадою, – сказав Рижук.

Депутат Сергій Сухомлин приводить довідку. Гірничо-видобувальний комбінат, збудований минулого року на Кіровоградщині. Зруйнована дорога, впав рівень грунтових вод, рівень інвестицій в район – 500 тисяч гривень. Депутат проти таких горе-інвесторів.