Прокуратура в ситуації з відключенням води виступила на захист житомирян

Прокуратурою міста Житомира 30 травня внесено подання голові правління ПАТ «ЕК «Житомиробленерго» з вимогою усунути порушення законодавства, що призвели до обмеження прав 46 тис громадян.

Перевіркою, проведеною прокуратурою м. Житомира щодо додержання законів ПАТ «ЕК «Житомиробленерго», виявлено грубі порушення вимог ст. 16 Закону України “Про електроенергетику”, ст. 6 Закону України “Про питну воду та питне постачання” та ст. 4 Закону України “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення”.

Чинним законодавством заборонено відключення об’єктів питного водопостачання та водовідведення від системи енерго-, газо-, теплопостачання як об’єктів життєзабезпечення і стратегічного значення.

Окрім того, незаконні дії посадових осіб енергопостачальної компанії призвели до порушення прав громадян на безпечні для здоров`я і життя харчові продукти, питну воду, умови праці, навчання, виховання, побуту, відпочинку та навколишнє природне середовище.

До того ж, відповідно до законодавства, ПАТ «ЕК «Житомиробленерго» не має права припиняти свою діяльність або зменшувати обсяги постачання електроенергії з метою створення її дефіциту, якщо необхідність такого обмеження не встановлена законодавством України.

Прокуратура м. Житомира вимагає негайно усунути порушення законодавства та відновити електропостачання КП «Житомирводоканал» задля уникнення соціальної напруги, що склалася в обласному центрі.

Нагадаємо, що у зв’язку із заборгованістю, що виникла у КП «Житомирводоканал» за спожиту електроенергію на суму понад 18 млн грн, ПАТ «ЕК «Житомиробленерго» відключило від електропостачання станції третього підйому комунального підприємства.

Внаслідок таких незаконних дій енергопостачальної компанії без водопостачання залишились 46 тис. громадян, що мешкають на Північно-Західному районі міста Житомира, а також у районах вулиць Щорса та Вітрука.