Сила Людей в Житомирі шукає однодумців. ФОТО

Нову громадську ініціативу в Україні створила наприкінці минулого року когорта небайдужих людей, які прагнуть якісних перетворень.

Принаймні, вони відчувають в собі Силу здійснити ці перетворення й шукають подібних собі.

Назвали об’єднання “Сила Людей”. Прописали програмні засади – заради чого вони все це роблять, запустили сайт й поїхали по Україні з презентаціями.

Вчора Сила Людей дійшла до Житомира. В готелі Reikartz відбулась презентація цього громадського утворення, яке не приховує свого наміру згодом перерости в політичну партію.

Виступаючі надихали журналістів й громадських діячів на приєднання до Сили Людей заради спільної розбудови країни.

В Житомир приїхали громадський діяч із Рівного Зураб Кантарія, громадський діяч з Ужгорода Олександр Солонтай, депутат-адвокат із Луцька Андрій Осіпов, адвокат та науковець Олексій Гончарук.

Як відомо, від Житомирщини Силу Людей представляє депутат обласної ради Дмитро Кропачов, якого “Фронт Змін” минулого року висунув кандидатом на довиборах в Червоноармійську.

Очевидно, що погляди Кропачова на те, якою має бути політика розійшлися з керівництвом партії, в якій він перебував. Нині Кропачов говорить про те, що Україні потрібна політична сила, збудована на принципах рівності всіх її членів, щоб голова партії і його інтереси не були єдиною об’єднуючою ланкою й мотивацією для всіх її членів.

Під час презентації згадували перевибори голови партії “Батьківщина” Юлії Тимошенко, коли весь зал одноголосно під гучну музику й вигуки голосував за продовження повноважень свого лідера. Представник Сили Людей порівняв це видовище з сектантським заходом, але в жодному разі не з партійною демократією.

Тобто Сила Людей вважає, що “вождізм” в сучасній українській політиці притаманний як владі, так й опозиції. Є голова партії – він і цар, і Бог, і ясне сонце. Всі інші – обслуговують його інтереси, або ж як у випадку з нині діючою владою – цілої “сім’ї”.

Те ж саме й на регіональному рівні. Є голова обласної організації, або ж депутат ВР від цього регіону, який має владу й гроші. Він, відповідно, всіма й керує. Й спробуй йому щось скажи – вилетиш з партії.

Сила Людей спробує створити огранізаційну структуру свого політоб’єднання на основі полілідерності.

Модель, чи то американська, чи то якась інша. Тобто буде багато лідерів, які відповідатимуть за окремі напрямки й номінальний голова партії, навколо якого світ не крутитиметься. Його обиратимуть за результатом внутрішнього праймерізу (в таємному режимі голосування), він буде менеджером, який виконуватиме завдання, які йому ставитиме партія, а не навпаки. Якщо не впорається – допобачення.

Це такий задум. Як відомо, задум, в одних випадках – на жаль, в інших – на щастя, чи не завжди дещо відрізняється від реалізації. Наприклад, що буде, якщо в Силу Людей в разі її зміцнення, наприклад, побіжать спритні “Фронтзмінівці”, “БЮТівці” зі своїми грошами й оргресурсами. Хто відмовиться від грошей на розбудову партії?

В Силі Людей кажуть, що будуть перевиховувати тих, хто до них захоче приєднатися. Тобто, буде поставлена умова – членство на основі конкурентності в середині самого утворення. Кажуть, має бути чесне змагання за правилами, навіть незалежно від того, скільки в тебе грошей і хто ти.

Звучить гарно, але наскільки це реально? Хто платить – завжди замовляє музику.

Зрозуміло, що утворення ще одного об’єднання на правому електоральному фланзі додає проблем й без того виснаженій невизначеністю опозиції. Передусім, це стосується “Батьківщини” й “Фронту Змін”, які вже самі не знають, об’єднані вони в одну політсилу, чи ні, й як з цієї халепи вибиратися, а також “Демальянса”, в якого з’явився ніби конкурент.

А ще можна подумати, що поява ще однієї сили, яка хоче змінити цю владу, вигідна, в першу, чергу, самій владі (ще більше розпорошити опозиційний електорат). Хоча, Сила Людей заявляє, що про вибори вона поки не думає й гроші в олігархів принципово не бере.

Риба шукає де глибше, а політики-бізнесмени – де надійніше.

Чи побіжать в Силу Людей масово ті, хто ще сьогодні є членами парламентських опозиційних партій залежить від того, наскільки привабливим буде перебування в цьому об’єднанні з консолідуючою філософською назвою, позбавленою ідеологічного змісту (праві, ліві, ліберали, “центристи” – з ідеологією в Силі Людей ще не визначились).

Принаймні, в Житомирі презентацію Сили Людей відвідали представники місцевої опозиції, представленої в міській та обласній раді.

ФОТО Репортер Житомира: